Az állatorvos válaszol

2022.02.22. 15:30

Ha öreg, akkor biztosan beteg is?

B. M.

Képünk illusztráció (Fotó: MW)

Fotó: Ladóczki Balázs

Kedvenc állataink előbb-utóbb megöregednek. Az életkor elsősorban fajtól, azon belül a fajtától függ, de az élet minősége is jelentősen befolyásolja. Nyilvánvalóan a mostoha körülmények között tartott állatok, amelyeket nem megfelelően táplálnak, és nem kapnak szeretetet, hamarabb elpusztulnak – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (0630/937-1906) tulajdonosa. 

A késő őszi-téli időszak, mivel különösen igénybe veszi a szervezetet, hajlamosít a súlyos betegségekre, főleg a kinti kutyák, macskák esetében. Ilyenkor megjelennek olyan betegségek, amelyek önmagukban is életveszélyesek lehetnek (például súlyos légzőszervi vagy veseproblémák, kullancsfertőzés), de elsősorban súlyosbodhatnak a már esetleg évek óta fennálló krónikus panaszok, mint például a szív- vagy ízületi bántalmak, régi súlyos betegségek szövődményei, daganatok. 

Ilyenkor a már régóta kezelt állatok szervezete egyre gyengébb lesz, ennek következményeit a gazda is nyilvánvalóan látja, az állatorvos pedig akkor tud erről megbizonyosodni, amikor azt tapasztalja, hogy az addig hatásos kezelésekre a szervezet már nem képes megfelelően reagálni és a kezelés ellenére az állapot rosszabbodik. 

Dr. Jakab Ferenc állatorvos

Gyakori hiba a gazdák részéről, hogy úgy gondolják, az állatot „el kell altatni”, mert már öreg és láthatóan beteg. Ez előfordulhat, de az esetek többségében szakszerű kezeléssel az állat élete megmenthető, vagy meghosszabbítható. Főleg, ha olyan betegségben szenved, aminek nincs köze az életkorhoz és az öregség csak látszólagos oka volt a rossz állapotnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában