Az ügyvéd válaszol

2022.02.17. 18:10

Hogyan szűnik meg a tartási szerződés?

Korábban szót ejtettünk a tartási szerződésről, ezúttal annak módosításáról, illetve megszüntetéséről lesz szó.

I. I.

Képünk illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Mint azt dr. Kiss Edit szekszárdi ügyvéd elmondta, abban az esetben, ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált (például a tartásra kötelezett betegsége miatt már nem tudja nyújtani a korábbi tartást), bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó módosítását életjáradéki szerződéssé, ha pedig a szerződés célja a szerződés módosításával sem valósítható meg, kérhető a bíróságtól a szerződés megszüntetése is. 

Életjáradéki szerződéssé alakítás esetén a kötelezett már nem tartást köteles nyújtani, hanem meghatározott pénzösszeg vagy más helyettesíthető dolog szolgáltatására köteles havonta előre esedékesen. A bíróság a tartási szerződést akkor szünteti meg, ha a szerződés célja a szerződés módosításával nem valósítható meg. Ilyen eset lehet például, ha a tartást nem teljesítik, és a szerződés életjáradékká sem alakítható, mert az érintett fél rossz anyagi helyzete miatt az életjáradékot sem tudná teljesíteni.

Dr. Kiss Edit ügyvéd. (Fotó: K. A.)

Fontos, hogy a bírósági megszüntetést a tartásra jogosult életében lehet csak kérni, hiszen a szerződés a tartásra jogosult halálával megszűnik. Ha az eltartott még életében pert indított, akkor halála esetén örökösei a perbe beléphetnek. A szerződés bírósági megszüntetése esetén a megszüntetésig nyújtott tartás és az ellenszolgáltatás értékével el kell számolni, a jogosult halála esetén pedig az örökösök követelhetik az elszámolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában