Az állatorvos válaszol

2022.02.09. 12:55

Kell-e már tartani a kullancsoktól? 

A tavasz közeledtével, a hűvös, nedves időjárás kedvez a kullancsoknak, amelyek ilyenkor aktívabbak lesznek és nagyobb eséllyel kapaszkodnak a mellettük elhaladó állatok szőrébe, majd belefúródnak a bőrbe – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (06-30/937-1906) tulajdonosa.

B. M.

Illusztráció: Shutterstock

A kullancs csípését az állat alig veszi észre, vagy egyáltalán nem (főleg ha el van foglalva valamivel, például eszik, vagy játszik), mert ez az élősködő egy kis érzéstelenítő hatású anyagot fecskendez a bőrbe és utána zavartalanul szívhatja a vért, az állat nem érez se fájdalmat, se viszketést. Ráadásul a kullancsok gyakran a gazdaállat számára hozzáférhetetlen helyeken telepszenek meg. 

Ebben az időszakban tehát már érdemes elkezdeni az ellenük való védekezést. Minden nap át kell nézni a kutyák, macskák szőrzetét, főleg a hosszú szőrűekét alaposabban. Ha kisméretű, mászó kullancsot találunk, akkor az még nem fertőzte az állatot, egyszerűen eltávolíthatjuk, ha viszont be van fúródva a bőrbe és már nagyméretű (tele van vérrel), akkor csipesszel kell eltávolítani, oly módon, hogy a kullancs testét ne szorítsuk meg, hiszen akkor a fertőző tartalom nagyobb eséllyel jut be az állat vérébe. Mivel ilyenkor a kullancs által terjesztett babesiosis veszélye is fennáll, érdemes állatorvoshoz fordulni, aki szakszerűen el tudja távolítani a kullancsot és egyben megvizsgálja az állatot. 

Természetesen a kullancsirtó, – riasztó szerek használata is javasolt – ezek általában a bolhák ellen is védelmet nyújtanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában