Lakossági fórumok

2022.02.27. 15:48

Két hét alatt kilenc fejlődő településen járt a miniszter

Az elmúlt napokban is folytatódott Süli János, a Paks II beruházásért felelős miniszter, a Tolna megyei 3. számú választókerület országgyűlési képviselője vidékjáró körútja, aki február 15-én Györkönybe és Pusztahencsére, 17-én Pálfára, majd Németkérre látogatott el.

Gazsó Rita

Fotó: Süli János/Facebook

– Györkönybe már a megújult úton érkeztem – gyorsabb és kényelmesebb volt, mint ezelőtt – írta múlt hét keddi útjának első állomásáról közösségi oldalán, a lakossági fórum legfontosabb kérdéseként pedig a tervezett idősek otthonának megépítését említette. – Ezen, a hazai borkultúra szempontjából kulcsfontosságú településen most a fő feladatunk az, hogy lehetővé tegyük az időseknek, hogy nyugdíjas éveiket helyben tölthessék, ezért megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy az idősek otthona megépüljön – írta.

Pusztahencsén a helyiekkel a belső utak megépítéséről volt szó, amelyet sikerrel oldottak meg. – Ennek a fórum résztvevői legalább annyira örültek, mint én – jegyezte meg a miniszter, aki megígérte, hogy itt nem állnak meg: a következő lépés a településeket összekötő rövidebb utak kiépítése lesz.

Pálfa és Németkér is fejlődik – állapította meg múlt csütörtöki látogatását követően, ahol a lakossági fórumon elsőként Mérei Melindával, Pálfa polgármesterével tekintették át a megvalósult fejlesztéseket: a megszépült óvodát és az orvosi rendelőt, a járdák elkészültét és az új utak megépülését. Süli János szerint rendezettebb lett a település, ám vannak még itt is fontos feladatok. Példaként a közutak fejlesztését említette, illetve azt, hogy a Magyar falu program segítségével megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy helyben tartsák a fiatalokat.

Németkér egymilliárd forintból újult meg az elmúlt négy évben: 27 nyertes pályázatról számolt be Horváthné Gál Erika polgármester asszony a fórumon a miniszternek és a helyieknek. – A fejlesztések olyan jól sikerültek, hogy már azon kell gondolkoznunk, hogy az ezek hatására megnövekedett kamionforgalom gördülékenységét biztosítsuk –  jelezte Süli János, hozzátéve, itt ezzel foglalkoznak majd.

– Emellett azért is dolgozom, hogy a diákokat a közlekedésben is segítsük speciális iskolabuszokkal, ugyanakkor nem feledkezem meg a biciklisek kerékpárút iránti igényéről, ahogy az ipari park jövőbeni létesítéséről sem – emlékeztetett.

E hét kedden Gerjenben, Dunaszentgyörgyön és Kajdacson folytatta a vizitet. Gerjenről azt mondta, a település sokat fejlődött az elmúlt időszakban. A teendők között említette meg a sportcsarnok és közösségi terek fejlesztését, amelyek a fiatalok helyben tartásához szükségesek. – Dunaszentgyörgyön sem várnak ránk kisebb feladatok: az erőmű fejlesztéséhez nélkülözhetetlen szakemberek jelentős része itt fog letelepülni – vázolta a település jövőjét a fórumon. Süli János Kajdacson arra tett ígéretet, hogy megoldják a szennyvíztisztítás problémáját, és az ipari parkot tovább fejlesztik.

– Bikácsra és Nagydorogra ugyanúgy szeretek visszalátogatni: összetartó közösség, építő gondolatok, hasznos ötletek – hangoztatta a képviselő. Nagydorogi látogatásán kiemelte, hogy itt 1,2 milliárdos pályázati sikert értek el az elmúlt időszakban, amelynek köszönhetően a település történetének legnagyobb fejlesztései valósultak meg.  A lakossági fórumon megállapította, hogy az itt élők ennek ellenére nem dőlnek hátra: most az a céljuk, hogy mielőbb épüljön egy művelődési házuk. – Segítek nekik, a projekthez forrást fogunk keresni – ígérte.

– Fejlesztések tekintetében Bikácsnak sincs szégyellnivalója. Az egészségügyi ellátás jelentősen javult, új orvosi eszközök érkeztek, rengeteg közterület térkövezése valósult meg, és megújult az óvoda is a játszóudvarral együtt – írta fórumsorozatának heti utolsó állomását követően a térség országgyűlési képviselője.

A jövő feladatai között szólt a bikácsiak régi problémájáról, miszerint a forgalmas 63-as út mellett nincsen járda. – Mivel a környékbeli települések összefogása sikeres a szennyvízelvezetési programot érintően, ezért igaz, hogy később, de biztosítani fogjuk a gyalogosforgalmat – erősítette meg a tervet, kis türelmet kérve a helyiektől, ugyanis a szennyvízvezeték előtt nem építhető ki a járda, hiszen utána fel kellene törni. Ezzel azonban nem csak a gyalogosoknak, hanem a kerékpárosoknak is kedvezni fognak, hiszen a járda mellett egy bicikliutat is kialakítanak – ismertette a tervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában