Elismerés

2022.02.03. 16:15

Kisfilmeken mutatkoznak be a díjazott Tolna megyei civilek

Közzétette a Tolna Megyei Önkormányzat azokat a kisfilmeket, melyeken Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete, a Bazsonyi Arany Mecénás Díj, valamint az a két civil szervezet mutatkozik be, melyek különdíjat vehettek át a Civilek Napja alkalmából kedden Szekszárdon megtartott ünnepségen.

TEOL

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete fődíját Kuti Imréné, a Györkönyi Hagyományőrző Egyesület vezetője vette át Fehérvári Tamástól és Potápi Árpád Jánostól az egyesület nevében. Fotó: Makovics Kornél

Mint azt megírtuk, minden évben február 1.-én ünneplik a Civilek Napját, mely alkalomból a Tolna Megyei Önkormányzat hagyományosan átadja Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete, illetve a Bazsonyi Arany Mecénás Díjat, valamint további két különdíjat.

„Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” címet a Györkönyi Hagyományőrző Egyesület nyerte el. Immár 25 éve mutatnak példát kitartásból, hitből, állhatatosságból, egymás iránti tiszteletből, segítőkészségből, legyen szó oktatásról, kulturális eseményről, munkahelyteremtésről, vagy hagyományápolásról – áll a megyei önkormányzat által közzétett méltatásban. 

Tevékenységük fókuszába a német nemzetiségi hagyományok megőrzése és átörökítése került. Az egyesület német nemzetiségi óvodai, iskolai, felnőtt tánccsoportot és vegyeskart, illetve kézimunka klubot működtet. 1998-ban Teleházat hoztak létre, 2004-ben pedig egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató telephelyet, mely azóta is 40 embert foglalkoztat. 

Pályázati támogatásból felújították a helyi művelődési házat és a Falumúzeumot. Több kiadványt is megjelentettek a helyi viseletek és gasztronómia témakörökben, melyek a megyei értéktárnak is részei. 2014-től minden évben megrendezik a Mikrotérségi Kórustalálkozót. Felélesztették a fonók régi hangulatát is.

A Bazsonyi Arany Mecénás díj idei kitüntetettje Szabó Balázs, a szekszárdi Tesco Hipermarket Áruház korábbi igazgatója. Életében fontos szerepet tölt be a társadalmi szerepvállalás, a közösségi kapcsolatok ápolása, a család, a vallás és a sport egyaránt. Több éve rendszeres támogatója és segítője a fogyatékossággal élő emberek közösségeinek. Jótékonysági rendezvényeiket nem csak támogatja, azokon rendszeresen részt vesz, és fizikálisan is segítő kezet nyújt. 

Első szóra igent mond, ha segítséget kérnek tőle. Ha arról van szó, szemetet szed a szebb és tisztább környezetért, a környezettudatosság jegyében. Ha kell, palacsintát süt az óvodásoknak, de több helyi iskolai programnál, sport rendezvények alkalmával is segített már. Kollégáival igazi közösséget épített, folyamatosan segítve, motiválva őket. 2016-ban Közjóért kitüntető címmel ismerték el a helyi közösségért végzett munkáját. Embersége, segítőkészsége és közösségi aktivitása igazán példaértékű – szerepel a díjazott méltatásában.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete különdíjat a dunaföldvári Dunatúra Egyesület nyerte el. Az egyesületet a természet és a sport szeretete hívta életre. Kiemelt figyelmet fordítanak a természetvédelemre, s a lakóhelyük megismerésére, megismertetésére. Aktívan részt vettek a Mária Zarándok útvonal, a Tolnai Piros túraútvonal, illetve egy Katonai történelmi zarándokút létrehozásában. Elősegítették a város határában lévő természetvédelmi terület, az Oláh-völgyi túraútvonal megközelíthetőségét. 

Tevékenységük nyomán kb. 60 km túraútvonal alakult ki, illetve újult meg, amelyet egész évben karbantartanak. Részt vesznek a városi nagy rendezvényeken, és számos egyéb feladatot látnak el, melyek a Dunaföldváron, és a környéken élők, valamint az odaérkezők javát szolgálja – található a különdíjas egyesület méltatásában. 

A másik különdíjat a Lengyeli Óvodai és Néprajzi Gyűjteményekért Alapítványnak ítélték oda. Az alapítvány évtizedek óta ápolja a hagyományokat és szervezi a település kulturális életét. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Fábián Andrásné óvónő nagy teherbírással és lelkesedéssel, magas színvonalú munkát végez mind a mai napig.

Néprajzi és óvodatörténeti gyűjteményből hozta létre a Lengyeli Német-Székely Néprajzi és Óvodatörténeti Kiállítást, amely 2008-ban muzeális működési engedélyt kapott. Az Alapítvány pályázatokból, szponzori támogatásokból, adományokból és számos önzetlen önkéntes munkájának a segítségével végzi nagy értékű tevékenységét: kórust működtetett, ismeretterjesztő előadásokat, megemlékezéseket, ünnepségeket, kiállítást szerveznek.

Közösségerősítő, értékteremtő munkájukkal bizonyították, hogy a faluközösségben élőkkel összefogva, és a környező szervezetekkel együttműködve az öntevékeny kisközösségek is képesek a saját történetüket és hagyományaikat tovább örökíteni.

Az elismeréseket Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke és Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át a Vármegyeházán  megtartott keddi ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában