Balázs-áldás

2022.02.02. 18:28

Különleges gyertyával áldják meg a híveket

A tolnai plébános, Ravasz Csaba mutatja, hogy milyen különleges gyertyát használnak a papok a Balázs-áldáshoz.

Wessely Gábor

Ravasz Csaba a különleges gyertyával. A szerző fotója.

A katolikus liturgia része február 3-án, Balázs-napon, illetve, ha nem hétvégére esik, az ahhoz legközelebbi hétvégén a Balázs-áldás. A pap ekkor kétágú gyertyával áll a felsorakozó hívek elé, és megáldja őket, a következő szöveget mondva: Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól!

Az örmény püspököt, a keresztényüldözés idején, 316-ban fejezték le. Hosszú ideig volt börtönben, s még ott is csodákat tett. A legemlékezetesebb cselekedete az volt, amikor egy torokfájós (más források szerint halszálkát nyelt) gyermeket vittek hozzá, és meggyógyította. Tiszteletét ez az eset alapozta meg. Imádkoznak hozzá a gégebetegségektől, a kelésektől és a fogfájástól szenvedők. Az orvosok és a muzsikusok (elsősorban a fúvósok) védőszentje. 

A vértanú püspök X alakban, kereszt alakban összefogott két gyertya mellett imádkozott a fuldokló gyermekért. Az idők során az X módosult Y-ra. Kevesen tudnak ilyen gyertyát előállítani. Szerencsére – mondja a tolnai lelkipásztor – a környéken élő papoknak nem kell messzire menniük a Balázs-áldáshoz használt gyertyáért. A szekszárdi kismester, Petrits Péter műhelyéből sokféle liturgikus kellék kerül ki. Nagy műgonddal készíti az adventi, a húsvéti és a fonott szárú Balázs-áldásos gyertyákat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában