Lehet beteg, aki már átesett a fertőzésen?

A tavaly tavaszi járványhullámhoz képest már az elmúlt őszi variáns is jóval több megbetegedést hozott, a mostani omikron pedig még jelentősebb esetszámot produkál – mondta lapunknak dr. Papp Zoltán szekszárdi háziorvos.

G. R.

Dr. Papp Zoltán szekszárdi háziorvos (Fotó: TN)

Megerősítette az utóbbi időkben hallott híreket, amely szerint a rendkívül virulens mutáció azokat is újra megbetegíti, akik már korábban átestek rajta, vagy akár oltottak.

– Valószínűsíthető, hogy az omikront szinte mindenki el fogja kapni, de általában náthaszerű tünetegyüttessel jár, amely kevésbé érinti a tüdőt – fogalmazott dr. Papp Zoltán, aki szerint van, aki észre sem veszi, csak kicsit folyik az orra, más, főként oltatlan, krónikus betegségek miatt gondozott pácienseknél a kialakuló alacsony véroxigénszint akár súlyos következményekkel is járhat, károsíthatja a létfontosságú szerveket. A tavaly ilyenkori vírushullámhoz képest szerencsére jóval kevesebb a kórházi eset, viszont a járóbetegek létszáma – akár személyes kontaktussal vagy távgyógyászati ellátásban – lényegesen magasabb, mint eddig bármikor. 

A tünetek a különböző hullámok során folyamatosan változtak, az omikronnal fertőzötteknél a szaglás-, ízlelésvesztés és a magas láz egyáltalán nem jellemző, inkább az influenzaszerű tünetek, az általános gyengeség, ízületi- és végtagfájdalmak mellett orrváladékozásról és melléküregi panaszokról, torok- és hasfájásról, hányingerről, hasmenésről, fejfájásról számolnak be a betegek – tudtuk meg a megyei háziorvosi vezetőtől, aki szerint most a felső légúti tünetek a jellemzőek. Ezen tünetek jelentkezésekor telefonon konzultáljunk a háziorvossal, aki elrendelheti a páciens tesztelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában