Helyi közélet

2022.02.18. 07:00

Máig büszke teveli gyökereire a szolnoki bázis parancsnoka

Afganisztáni élményeiről is mesélt dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka a teveli művelődési házban, ahová a helyi székely kör meghívására érkezett.

Rónai Gábor

Dr. Koller Józsefet lánya, Kinga is elkísérte az előadásra, amit a helyi székely kör szervezett (A szerző fotója)

Hevesebben dobogott a szíve dr. Koller Józsefnek, amikor szülőfaluja felé tartott szerda délután. A dandártábornok ezt maga árulta el az előadása felvezetéseként, hozzátéve, hogy sok helyen járt már az országban és a világban, de még mindig különleges érzés, ha hazatérhet Tevelre. 

– Nagy megtiszteltetés ez számomra, elérzékenyültem – vallotta be az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, akit lánya, Kinga is elkísért. A fiatal hölgyről azt kell tudni, hogy ő az első nő Magyarországon, aki a Falcon 7X katonai utasszállítót vezette, és már édesapja nyomdokaiban jár. Harminchat év a légierőben – ezt a címet viselte az előadás, amelyet már két évvel korábban meg szeretett volna tartani, de a koronavírus-járvány miatt erre eddig nem adódott lehetősége. 

Dr. Koller József Őcsényben ismerkedett meg a repüléssel még középiskolás korában, először 1982-ben repült, s egyből bele is szeretett. Az akkori Rózsa Ferenc középiskola elvégzése után előbb Szolnokra került főiskolára, majd a volt Szovjetunióban, a mai Kirgizisztánban tanult. – El lehet képzelni, hogy egy fiatalnak, akinek már Teveltől Szekszárd is messze volt, mit jelentett a hazájától ötezer kilométerre elmenni tanulni – fogalmazott. Biskekben volt az a kiképzőtábor, ahol a volt szocialista országok pilótáit képezték – dr. Koller József kitüntetéses diplomával végzett. 

Itthon a Veszprém melletti szentkirályszabadjai repülőtéren indult el az igazi pilótává válás útján – itt voltak harci helikopterek –, a külföldön tanultakat építhette át a gyakorlatba. Közben Olaszországban, a Róma melletti Civitavecchiában törzstiszti tanfolyamot végzett – nagyon jól jött neki a Budapesten megszerzett felsőfokú olasz nyelvvizsga –, s bár marasztalták, hazahúzta a szíve. A szentkirályszabadjai bázis bezárása után egy ideig úgy nézett ki, hogy attasé lesz Olaszországban, de aztán jött egy lehetőség a szolnoki bázistól. 

– Aki egyszer letette a ga­rast a repülés mellett, az ilyenre nem mond nemet – mondta. Zászlóaljparancsnok, majd bázisparancsnok-helyettes lett, élvezte, hogy nemcsak a repüléssel, hanem az emberekkel is foglalkozhatott. Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2012-ben került az afganisztáni misszióba. 

– Egészen addig vidáman telt az odaút a C17-es fedélzetén, amíg a másodpilóta el nem kezdte lesötétíteni az ablakokat, s el nem kezdte lekapcsolgatni a fényeket. Még arra is felhívta a figyelmünket, hogy nehogy elemlámpát kapcsoljunk, mert beértünk Afganisztán fölé, amely már háborús övezet, s az afgánok akár le is lőhetik a gépet. Itt esett le, hogy ez már nem gyakorlat – fogalmazott. 

Mesélt az ottani éghajlati viszonyokról, arról, hogy a mínusz negyventől a plusz ötvenig ingadozott a hőmérséklet, aztán beszélt az ország ércgazdagságáról, és a feladatáról, amely nem csak repülésből állt – szállítórepülőket kísértek harci helikopterekkel, hogy ne lőjék le azokat –, ezredesként ő volt a felelős például az élelmezésért is. Beszélt arról is, hogy egyszer főzés közben csapódott be nem sokkal mellettük egy rakéta, egy alkalommal pedig egy afgán végzett ki kilenc amerikait egy olyan képzésen, amelyen nekik is ott kellett volna lenniük, de éppen helikoptereket szemléztek. 

Hazaérkezése után a Honvédelmi Minisztériumnál lett osztályvezető, ahol nagy kihívást jelentett számára, hogy ő felelhetett az új repülők beszerzéséért. Már minden sínen volt, amikor 2016-ban kinevezték a szolnoki bázis parancsnokává, s éppen akkor kezdtek érkezni az új gépek, amikor munkába állt.

– Nagy szó, hogy a szolnoki helikopterbázis parancsnoka lehetek, erre ma is nagyon büszke vagyok, megtiszteltetés számomra – mondta Koller József, aki Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában kapta meg dandártábornoki kinevezését. 

Magasan képzett katona, akit számos kitüntetéssel ismertek elDr. Koller József 55 éves. Címzetes egyetemi docens, a hadtudományok doktora, a fegyveres erők jogtanácsosa. Hadászati hadműveleti vezető, helikoptervezető és helikopter-üzemmérnök. Felsőfokú nyelvvizsgája van orosz, olasz és angol nyelvből. Katonai főiskolai tanulmányait Szolnokon és a volt Szovjetunióban végezte, utóbbi helyen 1989-ben szerzett kitüntetéses diplomát. 

Az első beosztását a Bakonyai Harci Helikopter Ezrednél kapta mint helikoptervezető lövész, majd helikoptervezető gépparancsnok. Missziós tapasztalatokat szerzett Afganisztánban, jelenleg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka és három megye, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok helyőrség-parancsnoka. Számos díjjal, kitüntetéssel büszkélkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában