Okozhat-e poszt-Covid-tüneteket az omikron?

A legutóbbi vírushullám a szakemberek szerint a krónikus betegek kivételével általában nem okoz súlyosabb panaszokat, kevesebb a maradványtünet is.

Gazsó Rita

A legtöbben másodlagos szívgyógyászati tünetekkel jelentkeztek a rendeléseken Fotó: Sipeki Péter/MW

Fotó: Sipeki Péter

A legújabb hírek szerint úgy tűnik, lecsengőben van a koronavírus-járvány ötödik hulláma. – Szerencsére, bár az omikron intenzívebben terjedt, ám a fertőzés lefolyása rövidebb volt mint korábban, és a védőoltások is enyhítették a hosszú hetekig tartó panaszokat – mondta dr. Schranz Róbert háziorvos, aki szerint mindezeknek köszönhető, hogy a maradványtünetektől kevésbé szenvednek a fertőzésen átesettek, a krónikus betegeket kivéve, akiknél az orvos szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy a panaszok tartósan megmaradhatnak.

Különösen a második és a harmadik járványhullám idején érkeztek sokan a rendelésekre a koronavírus-fertőzés maradványtüneteivel, amelyek akár hosszú heteken és hónapokon keresztül kínozták a Covid–19-ből gyógyulókat, fizikai és lelki értelemben egyaránt. Volt, akinél a vírustól való félelem miatt alakultak ki lelki problémák, pszichotikus tünetek, őket pszichiáterhez irányították. A háziorvos szerint ez fiatalokat ugyanúgy érintett, mint idősebbeket.

A fertőzésen átesettek főként másodlagos szívgyógyászati és idegrendszeri tünetekkel, mellkasfájdalommal jelentkeztek a rendeléseken. A Tolna Megyei Balassa János Kórház és Rendelőintézet azon fizikai tüneteket produkáló betegek kivizsgálására, kezelésére hozta létre a poszt-Covid-ambulanciát, akiknek problémái meghaladják a háziorvosok lehetőségeit – közölte dr. Schranz Róbert, aki hozzátette, az omikron hullám idején nem igen találkoztak olyan betegekkel, akiket kórházba kellett volna küldeni, de a korábbi páciensek között akadt, akiket sokáig ápoltak az intézményben, ám szerencsére azóta ők is meggyógyultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában