Helyi közélet

2022.02.17. 19:10

Száz évvel ezelőtt született dr. Kolta László

A bonyhádi önkormányzat kiadásában hamarosan egy új könyv jelenik meg dr. Kolta Lászlóról.

Vizin B.

Dr. Farkas István Gergő: a 100 éve született dr. Kolta Lászlónak állít emléket a kiadvány (A szerző felvétele)

Bonyhád egykori Díszpolgárának és Perczel-díjasának példaértékű életútját, nagyrabecsült helytörténeti munkáját mutatja be a kötet – ezidáig kiadatlan kéziratokkal is teljessé téve. Laci bácsi – halála előtt, 2009-ben – sajtó alá rendezte önéletrajzát, ami mindeddig nem jelent meg. Lánya, dr. Kolta Dóra és veje, dr. Farkas Tibor kibővítette, ez adta a magját a kiadványnak. 

A helyi gimnázium egykori igazgatója ebben saját visszaemlékezésein, naplóbejegyzésein, korabeli dokumentumain keresztül végigviszi az olvasót saját élettörténetén. Kezdve a nyugat-magyarországi felmenőktől és a Tolna megyébe költözéstől, a diákévein és a katonai szolgálatán, majd hadifogságán át a bonyhádi gimnáziumban töltött hét évtizedéig, aminek fiatalon igazgatója majd szakfelügyelője lett. Ezt követően az általa alapított Bonyhádi Honismereti Körig és a bonyhádi helytörténészi tevékenységéig enged betekintést az olvasónak élettörténetébe, szerepvállalásába. 

A kötet közread egy tematikus listát is dr. Kolta László összes megjelent könyvéről, tanulmányáról és egyéb publikációjáról. Egy önálló fejezet a francia hadifogság alatt vezetett naplójának megrázó visszaemlékezéseit mutatja be, több váratlan fordulattal, szívhez szóló őszinteséggel. A könyv második felében Laci bácsi kiadatlan kéziratként ránk maradt hat tanulmányát adja közre a könyv szöveghű formában, időrendben. Kezdve Perczel Mór honvédtábornok egy eddig kiadatlan levelének értelmezésével, folytatva Kossuth Lajos bonyhádi emlékeiről írt tanulmányával, illetve a dél-völgységi cigányság helyzetének értelmezésével a 19-20. században. Szintén megtalálható Illyés Gyula bonyhádi éveinek elemzése, valamint a gimnáziumot bemutató cikkek 1944-45, illetve 1956 eseményeinek beemelésével – tájékoztatott dr. Farkas István Gergő, a Völgységi Múzeum igazgatója, a könyv egyik szerkesztője.

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy terveik szerint február végére kerülhet nyomdába az anyag. Egy hónap szükséges a könyvkötéshez, valamint a szállításhoz. A kötet bemutatóját az április 2-i városnapi rendezvényre tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában