Költözés

2022.02.25. 11:20

Szupermodern bázis várja a légimentőket Szekszárdon

Jócskán megnő a tizenöt percen belül elérhető terület nagysága azzal, hogy a légimentők bázisa Pécs-Pogányról Szekszárdra költözik. Az új légi bázis kialakítása jól halad, a létesítmény még márciusban elkészülhet.

Steiner Viktor

Hámori Szabolcs, a kivitelező HGT Invest Kft. ügyvezetője. Fotó: Mártonfai Dénes

A légi bázis kivitelezési munkáit tavaly szeptemberben kezdték el az ipari parkban található 4400 négyzetméteres telken – tájékoztatott Hámori Szabolcs, a kivitelező HGT Invest Kft. ügyvezetője. Mint azt megosztotta, a légimentőbázis része lesz többek között egy leszállópálya, valamint egy 420 négyzetméter területű épületegyüttes. Ebben kap helyet a 240 négyzetméter területű hangár, ahova síneken lehet majd begurítani a mentőhelikoptert.

Az épületben emellett egy 140 négyzetméteres szociális blokkot alakítanak ki nappali tartózkodó helyiséggel és teakonyhával. Előbbiben lesznek a légimentők budaörsi központjába is bekötött vezérlő berendezések és innen követhető majd a helyben telepített, pontos meteorológiai előrejelzést biztosító rendszer képe is. A szociális blokk része lesz továbbá öt egyszemélyes pihenőhelyiség, melyek a személyzet kényelmét szolgálják – mondta el Hámori Szabolcs.

Hozzátette, a légi bázist egységes rendszer alapján alakítják ki. Ennek célja, hogy a személyzet minden tagja álmából felkelve is rögtön tudja, mit hol talál, attól függetlenül, hogy éppen mely bázison tölti szolgálatát.

A helikopter tankolását egy 10 köbméter űrtartalmú üzemanyagtartály és egy erre a célra szolgáló tankoló kút segítségével biztosítják. A bázis – melynek folyamatos energia ellátását külön aggregátor is szavatolja – villamossági, gépészeti oldalról is a legmodernebb megoldásokat „vonultatja fel”.

Az alapszerelési munkálatokkal, a hidegburkolással és falak glettelésével már végeztek. A legnagyobb hátralévő feladat a különféle eszközök, illetve berendezések telepítése – tudatta Hámori Szabolcs.

Azt is megosztotta, hogy a kivitelezés folyamán a használat céljából eredő „nem mindennapi igényeknek való megfelelés” volt a legnagyobb kihívás. Példaként említette a 12 méter nagyságú hangárkaput, melynek a helikopter forgószárnyai által keltett jókora szélnyomást is állnia kell.

Az ügyvezető tudatta, a kivitelezési munkákkal az áprilisi határidő előtt végeznek és várhatóan még március végén átadják a „kulcsra kész” bázist az Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

Mint az megírtuk, az egyébként sióagárdi székhelyű kivitelezőt nyílt nemzeti közbeszerzési pályázat útján választották ki. A létrejött szerződés összege, vagyis a bázis kialakításának költsége, mintegy 624 millió forint – közölte kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Tudatták, az ide vonatkozó kormányrendelet alapján a tulajdonosi jogokat a Készenléti Rendőrség gyakorolja a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. felett, melynek feladatkörébe kerül a bázis üzemeltetése.

Nagyobb területet, több lakost érhetnek el a légimentők

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. célja, hogy az általa hazánkban üzemeltetett hét légimentőbázis olyan ideális módon helyezkedjen el, hogy egy-egy bázisról a lehető legtöbb beteget lehessen elérni a riasztást követő tizenöt percen belül – mondta el Dr. Radnai Márton, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a pécsi bázis Szekszárdra való költözésével az elérési kör nagyobb része kerül az országhatáron belülre. Ennek hála a tizenöt percen belül elérhető lakosság száma mintegy harmincezer fővel, az ugyanennyi idő alatt elérhető terület nagysága 1300 négyzetkilométerrel nő.

Tudatta, olyan légimentőbázis épül, mely minden igényt kielégít. A helikopterek fűtött hangárban kapnak helyet, mely közvetlen kapcsolatban van az ügyeleti helységgel. Így a riasztástól felszállásig tartó idő 2-3 percre rövidíthető. Az új bázis a szolgálatban lévők kényelmét is biztosítja az ügyeleti időben, valamint azon túl is – fogalmazott az ügyvezető igazgató. A bázison egy mentőautó-garázs is lesz. Az itt állomásozó mentőautót akkor használják majd, ha műszaki hiba, vagy rossz időjárási viszonyok korlátozzák a repülést – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy minden ügyeletben lévő mentőhelikopteren, és így minden légimentőbázison egy helikopterpilóta egy mentőorvos és egy paramedikus szolgál minden nap. A szekszárdi bázison hét orvos, öt paramedikus és négy-öt pilóta fog – forgó rendszerben – szolgálatot teljesíteni.

A mentőhelikoptereket egyébiránt az Országos Mentőszolgálathoz beérkező segélyhívások alapján a mentőszolgálat megyei irányítócsoportjai riasztják egy előre meghatározott kritériumrendszeralapján. Munkája a személyzetet olyan súlyos sérültekhez, vagy egyéb okból kritikus állapotú betegekhez szólítja, akik profitálnak a helyszíni magas szakmai szintű kiterjesztett ellátásból, és a mielőbbi, akár távoli centrumkórházba való szállításból – tájékoztatott Dr. Radnai Márton.

Zárásként tudatta, a mentőhelikopterek országos szinten évente több mint 3200 alkalommal kerülnek bevetésre, a riasztások száma pedig egyre nő. A pécsi mentőhelikoptert 2021-ben több mint 450 alkalommal riasztották.

Az önkormányzat támogatta a bázis megvalósítását

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere örömét fejezte ki, hogy a légimentőbázis 15 éve húzódó ügye végre megnyugtatóan rendeződik és a megyeszékhelyen élők biztonsága még tovább nő. 

– „A város már 2007-ben hozzájárult az építkezéshez és kijelölte az ipari parkban a bázis otthonául szolgáló területet, az elmúlt években pedig többször is támogató döntést hoztak a képviselők. Amikor szükség volt rá, a közgyűlés az ingatlan tulajdonjogát is átadta az államnak, így is segítve a fejlesztés megvalósulását.  Bízunk benne, hogy idén már Szekszárdról szállhatnak fel a helikopterek, de leginkább azt reméljük, hogy minél többet maradnak a földön” – fogalmazott a polgármester.

A szolgáltatás színvonalát emelik az adományokból befolyt összegekbőlA Magyar Légimentő Nonprofit Kft. szoros együttműködésben dolgozik a Magyarországi Légimentésért Alapítvánnyal, mely várja azok felajánlásait, akik szívügyüknek érzik a légimentők munkájának támogatását. Az adományokból olyan kiegészítő eszközöket tudnak vásárolni, melyek tovább emelik a betegellátás színvonalát. A felajánlásokból befolyt összegből ezen felül oktatási eszközöket szereznek be, valamint bázisaink komfortját javítják. Az adományozás mikéntjéről bővebb információt találhat a legimentesert.eu oldalon.

Régóta húzódó történet zárulAz önkormányzattól kapott információ alapján megtudtuk, Szekszárd város közgyűlése még 2007-ben hozott határozatában kifejezte együttműködési szándékát a légimentőbázis kapcsán és kijelölte annak helyét az ipari parkban. A képviselő-testület aztán 2011-ben hozott határozatot arról, hogy az ipari parkban lévő területet légimentőbázis kialakítása céljából térítésmentesen állami tulajdonba adja. Az átadásról szóló okiratot 2014 áprilisában írták alá.

Mivel azonban a légi bázis építése az előzetesen kiírt határidőre, vagyis 2015 végéig nem valósult meg, az átadásról szóló szerződésnek megfelelően az önkormányzat a későbbiekben kérte az ingatlan eredeti tulajdonjogának visszaállítását. Időközben a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. kérelmére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztálya, mint engedélyező hatóság meghosszabbította a légimentőbázis létesítésére vonatkozó engedélyt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azután 2019 novemberében kérte az önkormányzat hozzájárulását ahhoz, hogy a korábbiakban átadott ingatlanon épülhessen fel és a bázis. Egyben kérték a terület visszavételére indított jogi eljárás megszűntetését. Továbbá az önkormányzat hozzájárulását kérték ahhoz is, hogy állami tulajdonban maradjon és a – légi mentés repüléshez tartozó feladatait ellátó – Készenléti Rendőrség vagyonkezelésébe kerüljön az ingatlan. A közgyűlés végül 2019 decemberi ülésén hozott határozatával hozzájárulását adta mindehhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában