Évértékelő

2022.02.18. 20:00

Továbbra is biztonságos szűkebb hazánk, Tolna megye

Az elmúlt évi bűn­ügyi-közbiztonsági helyzetről kérdeztük Szabó Csaba dandártábornokot, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét.

Ihárosi Ibolya

A bűncselekmények közel nyolcvan százalékában felderítik az elkövetőt, mondta Szabó Csaba megyei főkapitány (Fotó: Mártonfai Dénes)

Mint mondta, kis mértékben ugyan, de tovább csökkent a megyében elkövetett bűncselekmények száma. A lefolytatott eljárások száma viszont növekedett. Ennek az az oka, hogy a Bonyhádi Rendőrkapitányság egy 600 rendbeli csalássorozatban folytatott le széleskörű és eredményes nyomozást, nem csak Tolna megyére kiterjedően. E nélkül az elmúlt évben is 4000 alatt maradt volna a lefolytatott nyomozások száma. 

A 2010-ben elkövetett 9466 bűncselekménynek a tavalyi adat kevesebb, mint a fele. A már több éve tartó csökkenő tendencia magyarázatáról kérdésünkre elmondta, ha alacsony vagy lényegében nincs munkanélküliség, akkor az emberek nincsenek rákényszerítve arra, hogy mások javait támadják. A csökkenéshez hozzájárul, hogy az állampolgárok egyre többet tesznek saját maguk és javaik védelme érdekében. A harmadik tényező az lehet, tette hozzá, hogy az emberek bíznak a rendőrségben. Nagyon sok bejelentést kapnak, s minél hamarabb érkezik a jelzés, annál gyorsabban tudnak reagálni, annál könnyebb és eredményesebb a felderítés.

Tavaly azt nyilatkozta Szabó Csaba, hogy az idén szeretnék csökkenteni a felderítés idejét. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy vannak olyan bűncselekmények, amelyek területén határozottan előre léptek, minden mutatón azonban nem lehet egyszerre javítani, mert a kapacitásaik végesek. 

– De a lelkesedésünk, hozzáállásunk nem változott – hangsúlyozta. A nyomozások eredményessége például tovább javult, az esetek majdnem nyolcvan százalékában felderítik, hogy ki volt az elkövető. A rendőrség eltűnésekben és rendkívüli halálesetekben is folytat eljárásokat. Jelenleg nincs függőben olyan esetük, amelyben az eltűnés, vagy a rendkívüli haláleset mögött bűncselekmény húzódna meg. 

Változatlanul sikerült a szervezett bűnözésre utaló elkövetési formákat alacsony szinten tartani. Nem jellemző az erőszakos, szervezett elkövetés. Az elmúlt évben eredményes eljárást folytatott a főkapitányság egy bűnözőhálózat ellen, amelynek a hozadéka ma is megmutatkozik a megye kábítószerhelyzetében. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma is csökkent. Ezek közé tartoznak a testi sértések, a garázdaság, tehát azok a kirívó bűncselekmények, amelyek jelentősen befolyásolják az állampolgárok szubjektív biztonság­érzetét. 

Véleménye szerint az eredmények jelentős támasza a körzeti megbízotti szolgálat. A 109 településen 103 körzeti megbízott minden nap találkozik a területén élő polgárokkal, mindent tudnak a helyi viszonyokról. Rajtuk kívül kiemelte még a Tevékenység-irányítási Központot, amelynek tovább csökkent a reagálási ideje. Elmondta még, hogy a korábbiakhoz képest lényegében nem változott a bűncselekmények területi eloszlása. A megyében elkövetett bűncselekmények negyven százalékát tavaly is a Szekszárdi Rendőrkapitányság illetékességi területén követték el. 

Az elfogások száma több mint negyven százalékkal nőtt, és meghalad minden korábbi rekordot. Igaz, ezek között ott van a 107 embercsempész is, akiket célzott közúti ellenőrzések során fogtak el. Jelentős erőket biztosítottak az államhatár védelmére is, ennek ellenére nem tapasztalható deficit a közbiztonság tekintetében, fogalmazott a főkapitány. 

Javulást szeretnének elérni az idén a halálos közlekedési balesetek megelőzésében, hiszen

tizennyolcan hunytak el az elmúlt évben megyénk közútjain.

Volt olyan baleset, amelyben hat ember vesztette az életét azért, mert nem kapcsolták be a biztonsági övet. Ezért idén a biztonsági öv használata érdekében fokozott erőfeszítéseket tesznek. Ehhez nem csak a sebességmérő kamerákat, nem csak a közúti ellenőrzéseket vetik be, hanem drónokat is használnak.

– Kijelenthetjük, hogy ma Tolna megyében nem a közbiztonság, hanem a közlekedés biztonsága az első és preferált probléma, és ebből következnek a tennivalók is – hangsúlyozta Szabó Csaba dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában