Ép testben ép lélek

2022.03.22. 17:45

A sport fontosságáról szólt a fórum Szekszárdon

A megye és a megyeszékhely sportéletének vezetői részvételével a sport fontosságáról szólt a rendezvény ma délután Szekszárdon, a Vármegyeháza dísztermében. Ezen részt vett Süli János országgyűlési képviselő, miniszter és Horváth István országgyűlési képviselő is.

Szepesi László

Fehérvári Tamás (balról), Süli János és Horváth István a keddi fórumon Fotó: Mártonfai Dénes

Fehérvári Tamásnak, Tolna Megye Közgyűlése elnökének megnyitóját követően Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter az elmúlt években megvalósult sportlétesítményeket sorolta. Pakson elkészült a stadion, mégpedig úgy, hogy folyamatosan lehetett sportolni is. Létesült több kerékpárút, s folyamatosan épülnek újak, a Duna-kör 1, a Duna-kör 2, meg a Sió parti út. Elkezdődött a 25 éve ígért dzsúdó csarnok építése, s lesznek műfüves pályák.  Sokszor mondták, minek a sok stadion. Azért, folytatta, mert ez jobb lehetőséget ad a sportoláshoz, kevesebb a sportsérülést, nem hagyják sokan idő előtt abba a sportot.

Horváth István, Szekszárd és a környező 16 település országgyűlési képviselője a szabadidő-sport és a gyermekek, felnőttek, idősek sportolásának fontosságát emelte ki. Ez, miként a versenysport is, javítja az életminőséget, sikerélményt ad, idézte a  klasszikus görög embereszmény jellemzőjeként emlegetett mondást: Ép testben ép lélek. Napjaink egyik szekszárdi gondjával, az uszoda építésével kapcsolatban pedig elmondta, a héten döntés születik a kivitelezővel, s az építkezést állami beruházásként befejezik.

A rendezvényen Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke bemutatta a Hajrá magyarok! című, kiadványt, amely a hazai sport és sportlétesítmények elmúlt bő évtizedes fejlődéséről szól. A 2010-ben született kormányprogram a sport fejlesztéséről szólt, arról, hogy legyünk erős nemzet. Az olimpikon beszélt a kiemelt 6 fővárosi és 17 vidéki sportegyesület támogatásáról, melynek során megújult 859 intézmény. A program kiemelt része volt a sport és egészséges életmód feltételeinek megteremtése az iskolákban, egyetemeken. A fejlődés pilléreiként emlegette a TAO-támogatásokat, s hogy a szabadidősport támogatása is a 2010 évi 310 milliósról napjainkra majdnem kétszeresére, 607 millió forintra nőtt. Beszélt az új létesítményekről, a kiváló edzőkről, s a fejlődésről, amely azt eredményezte, hogy az elmúlt 25 év legeredményesebb szereplésével zárta a magyar csapat a 2021-es tokiói nyári olimpiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában