Nőnapi ünnepség

2022.03.08. 15:30

A szebbik nemnek mindenből a legjobb jutott Mőcsényben

Pedro Calderón ihletett gondolatisága jelent meg a mőcsényi kultúrházban a múlt hét végén. De miképpen is kapott teret a 17. század meghatározó spanyol költője és drámaírója a kicsiny völgységi település intézményében?

Szeri Árpád

Salgó Ivett, Krachun Elemér és Sánta Ambrus (Beküldött fotó)

Nos, a helyszín – a települési önkormányzat, a Mőcsényi Nők Egyesülete, és a Mőcsényért Egyesület támogatásával – nőnapi ünnepségnek adott otthont és köszöntő beszédében Krachun Elemér polgármester egy Calderón idézettel fejezte ki hódolatát a szebbik nem jelenlévő tagjai előtt: "Soha a nőkről csúnyán ne beszélj, nincs oly alantas asszonyi személy, aki ne volna méltó tiszteletre: hisz asszony nélkül férfi nem születne.“

 

Egyetértésre és tetszésre talált a gondolat a rózsaszállal is megtisztelt hölgyek körében, akik egyébként tavalyelőtt után – a járványveszély miatt egy év kihagyással – idén második alkalommal ünnepelhettek együtt a jeles nap alkalmával. Több mint félszázan foglaltak helyet a székeken, fiatalok, középkorúak és örökifjú idősebbek, akiket a két évvel ezelőtt megalapozott hagyomány szellemében férfiak szolgáltak ki. László Gábor önkormányzati képviselő és Dezső Attila falugondnok szakavatott módon tekerte le a pálinkás üvegek kupakját és töltögette kis üvegpoharakba az aperitifként felszolgált nedűt. Márkás, minőségi italt kóstolhattak a jelenlévők és az elismerő fejbiccentéseket nyugtázva Krachun Elemér, a tüzes víz beszerzője a rá jellemző határozottsággal jelentette ki: – Én rosszat semmiből sem veszek! 

A polgármester ez irányú ízlését az is jellemezte, hogy a közönség szórakoztatására a megye ezen műfajban egyik legközkedveltebb párosát, a Häuszer Beáta-Haffner Kata duót szerződtette. Zengett is tisztán az ének és a Valahol egy lány című Koncz Zsuzsa számnál már itt-ott a karok is magasba emelkedtek. A szerzemény közben Váncsa Tibor önkormányzati képviselő vitt egy tálat az egyik asztalhoz. Így alkalmat adott az énekesnek arra, hogy a Hívja őt egy nap az öreg király sorhoz érve karjával a serénykedő képviselőre mutasson. Bár Váncsa Tibor a maga kisportolt alkatával szöges ellentéte lehetne a mesebeli roskatag uralkodónak, a közönség jót mosolygott a közjátékon. 

Fotó: Beküldött kép

A taps egyébként nemcsak a slágerek után csattant fel. Zajos sikert aratott az ezúttal költői vénáját is felmutató Haffner Kata, aki elszavalta Hogyan bánj egy nővel? című, saját versét. Nos, ezen újságcikket olvasó, a női lélek bonyolultsága miatt gyakorta tanácstalan férfitársaim, íme a hatékony recept, idézet következik a költeményből:

„Testileg és lelkileg csak Ő legyen első,/És nemcsak a külső, inkább a belső.

Tudatni kell, hogy szereted,/Hogy csak Ő kell most Teneked.” 

A hölgykoszorú kisvártatva egy ételkölteményből, jelesül a feltálalt sertéspörköltből is meríthetett. Krachun Elemér ezúttal is tanúságot tett már jellemzett ízléséről, azaz, hogy mindenből megelégszik a legjobbal: a pörkölt elkészítésével ugyanis a megyeszékhely kiváló pincészetének professzionális szakácsát bízta meg. A polgármester hol ennél, hol annál az asztalnál tűnt fel, tréfás megjegyzéseivel szórakoztatva a kanalazgatás közben is jókat  derülő vendégsereget. Az ínyencek számára örök rejtély marad, hogy miként volt képes távol tartania magát a már illatával is ínycsiklandozó étektől. De tény, hogy megtette és kimeríthetetlen energiáját maradéktalanul a szebbik nemre pazarolta.

 

A vacsora végeztével együtt táncolt a parketten minden korosztály, úgy a húszasok mint a hetvenesek. A talpalávalót már Szendrei Ákos billentyűs biztosította. Az idő előrehaladott volta miatt ekkor köszönt el meghívóitól jelen sorok írója, akit a parkoló közelében meglepő élmény ért. Egy arra sétáló ifjú hölgy kezdett el hálálkodni, hogy nem mőcsényi mivolta ellenére is jelen lehetett a remek rendezvényen. Rövid felvilágosítás következett: a polgármester úr a kultúrházban található, az estért minden elismerés és köszönet őt illeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában