Kétmilliárdos beruházás

2022.03.08. 20:04

Átadták az újjáépített Pincehelyi Kapos-hidat

Régóta várt beruházás zárult le Pincehelyen, véget ért a Kapos feletti új híd megépítése, amelyet hivatalosan egy hídavató ünnepséggel kedden adtak át a nagyközönségnek.

Gazsó Rita

Hídavató ünnepségen hagyomány a söröshordó-gurítás (Fotó: Molnár Gyula)

- Lezárultak a pincehelyi Kapos-híd teljes átadáshoz szükséges munkák, ezzel befejeződött a kivitelezés. A most megépült, tizenkét méter pályaszélességű és a tervezésnek megfelelően mindenféle terhelésre alkalmas híd mellett a beruházás során 300 méter hosszú útfelület is megújult. 

Innentől hosszú ideig nem kell azon aggódnia senkinek, hogyan kel át a Kaposon. Reméljük, hogy sokáig fogja szolgálni az itteni közlekedést – fogalmazott az ünnepélyes átadón az építtető, Magyar Közút Nonprofit Zrt vezérigazgatója. Szilvai József Attila elmondta, a beruházás összköltsége 2,3 milliárd forint volt, amely tartalmazta a hídelbontást, a teljes újjáépítést és az ideiglenes híd és terelő út megépítését.

- A Kapos-híd elkészülte nagy dolog a régióban, hiszen egy nemzetközi útvonal vezet át itt, amely az északi és a déli országrészt köti össze – hangsúlyozta az átadón Piringer József, Pincehely polgármestere, aki szerint mind a gyalogos-, mind a személygépkocsi-, mind pedig a teherjármű forgalom szempontjából jelentős változás az átkelő korszerűsítése. Mind lapunknak mondta, teljesen az alapoktól a korlátokig újjáépítették a még 1949-ben emelt hidat, amely ezzel újra 40 tonna összterhet bír el.

- A híd megépülésével visszaállt az élet a normál kerékvágásba, amellyel folytatódhat a térségben az ipari termelés, mezőgazdasági betakarítás és áruszállítás, amely a korábbi nagy kitérők esetén a mai üzemanyagárak mellett jelentős pluszköltséget jelentett volna - hangoztatta Süli János, tárca nélküli miniszter. A forgalomnak már az év végétől átadott átjáró rekord gyorsan, 18 hónap alatt épült meg – mutatott rá, hozzátette, a kivitelező Soltút Kft-nek nem csak a gyorsaságot köszöni, hanem azt is, hogy a Kapos-híd környezetét, beleértve a vízpartot is szépen, méltó módon rehabilitálták, amely hosszú évekig rendezetlen volt.

Mint ismert, az eredeti Kapos-híd, az elmúlt évekre az intenzív forgalom hatására nagyon megrongálódott. Rossz állapota miatt az eredeti negyven tonnás teherbírását tizenhat tonnára korlátozták, így az efeletti súlyú gépjárműveknek, mezőgazdasági gépeknek akár 80-100 kilométeres kerülőutat is meg kellett tenniük, hogy a túloldalra átjussanak.

A kivitelezés idejére, két évvel ezelőtt egy ideiglenes, harminchat méter hosszú, négy méter járható szélességű, másfél méteres gyalogjárdával ellátott, több mint nyolcvannyolc tonna hidat építettek ide, amely a beruházás ideje alatt a zavartalan forgalmat biztosította. Ezt decemberben bontották el.

 

A most megépült híd Pincehely és a szomszédos települések lakosságának közlekedését, valamint a 61-es főúton naponta közlekedő mintegy négyezer nehéz tehergépjármű, kamion áthaladását teszi komfortossá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában