Határidő előtt

2022.03.30. 20:00

Bokréta ünnepet tartottak a jövendő Tudásközpontnál

Bokréta áll a Szekszárdon épülő Tudásközpont legmagasabb pontján. Eleget téve egy régi hagyománynak, bokrétaünnepet tartottak szerdán a hajdani laktanya helyén épülő központban, amely jövőre a 21. század követelményeinek megfelelő helyet ad a falait már évtizedekkel ezelőtt kinőtt Illyés Gyula Megyei Könyvtárnak és a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltárának.

Szepesi László

Bokrétaünnepséget tartottak a Tudásközpont készülő épületében. Bőhm Tibor főmérnök (jobbról), Gyurkovics János alpolgármester, Fekete Péter államtitkár, Horváth István országgyűlési képviselő és Berlinger Attila, a kulturális központ ügyvezetője (Fotó: Makovics Kornél)

Decemberben volt az alapkőletétel, és az építők, a ZÁÉV Építőipari Zrt. szakemberei a tervezett június helyett már mostanra elkészítették az épület szerkezeti elemeit, sőt a válaszfalak egy részét is. 

A legmagasabb pontját elért épületben tegnap megtartották a bokrétaünnepet, amelyen részt vett Fekete Péter, az Emberi Erőforrások minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki elmondta, történelmünk során még soha nem volt annyi kulturális beruházás egy évtized alatt, mint az elmúlt tíz esztendőben. Ezeknek a beruházásoknak fele vidéken valósult meg, s köszönetet mondott Horváth István országgyűlési képviselőnek, mert kiharcolta ennek a tudásközpontnak felépítését is.

A képviselő pedig az építőknek köszönte meg, hogy a tervezettnél két hónappal hamarabb eljutottak az építkezésnek ehhez a fontos állomásához. A 7,6 milliárd forintos állami beruházással épülő központban – folytatta – méltó helye lesz a megyei könyvtárnak, a gyermekkönyvtárnak, a levéltárnak, s lesz tere egyéb közösségi kulturális rendezvényeknek is.

Horváth István szólt a tervezett folytatásról is. Épül majd a volt laktanya területén a kedden átadott vendéglátó szakképző iskolához egy tornacsarnok is. A Béla király tér legimpozánsabb épületének, a Vármegyeházának, amelynek kétharmadát ma a levéltár foglalja el, új funkciót kell találni. Valószínű ez is kulturális, illetve idegenforgalmi célokat szolgál majd.

A bokrétaünnepen Bőhm Tibor, a ZÁÉV főmérnöke elmondta, a 2,2 hektáron magasodó épület mellett, parkszerű környezetben alakítanak ki 67 parkolót és 30 kerékpárt befogadó bringatárolót. A növényzet borította zöld tetőn 150 kilowatt teljesítményű napelem parkot létesítenek, az épület fűtését pedig a hagyományos központinál gazdaságosabb hőszivattyú biztosítja majd.

A teljesen akadálymentesített létesítmény L alakú aulájában lesz egy legalább kétszáz főt befogadó rendezvényterem és kávézó is, innen érhető majd el a felnőtt és gyermek könyvtár, valamint a levéltár is. Kialakítanak egy 780 négyzetméter alapterületű, kétszintes raktárat síneken guruló polcokkal, ahonnan számítógép segítségével keresik elő a kívánt könyveket. Mindez jövőre készül el.

Az ünnepség helyszíne a leendő aulában volt, ahonnan egy daru emelte az épület tetejére a nemzetiszín szalagokkal díszített bokrétát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában