Az állatorvos válaszol

2022.03.30. 13:02

Boldog gazdi, boldog kiskedvenc – Hat-e a stressz az állatokra?

Dr. Jakab Ferenc szekszárdi állatorvos arra az olvasói kérdésre válaszol, hogy megérzik-e az állatok a gazdáik lelki állapotát.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Úgy tűnik, manapság a stressz témáját nehéz mellőzni. A környezet sajnos folyamatosan biztosít újabb stressz­forrásokat az emberek számára, alig múlt el a koronavírus fenyegetése, amelyet a médián keresztül a folyamatos hírközlések által felnagyítva kaptunk, a szomszédunkban kitört a háború. Társ­állataink, főleg azok, amelyek a lakásban tartás miatt vagy egyébként is az emberrel szorosabb kapcsolatban vannak, ugyanúgy folyamatos pszichikai igénybevételnek vannak kitéve, mint a gazdáik – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

A félelem, a létbizonytalanság fenyegetése akkor is ártalmas, ha a jelenben alaptalan, mert ezeket a híreket az emberek elnyomásként élik meg, az állatok pedig nagyon érzékenyek az emberek lelkiállapotára. Az emberek viselkedése általában egyértelműen jelzi a félelmet, és ez a kedvenceinkre negatív hatással van, többek között csökkenti az immunrendszer működését és különböző fertőző betegségek gyakrabban fordulnak elő, másrészt pszichoszomatikus tünetek és betegségek formájában jelenhet meg. 

dr. Jakab Ferenc szekszárdi állatorvos Fotó: MW

Még akkor is, ha az ember tudatos és megpróbálja az állat előtt leplezni az izgatottságát, a kutyák, macskák megérzik ezt, hiszen a tudattalan testbeszéd, valamint a stresszhormonok kiszimatolása egyértelmű jelzések a számukra. A legjobb megoldás tehát az, ha az ember elsősorban saját magára vigyáz, azáltal, hogy tárgyilagosan és csak a szükséges mértékben tájékozódik a médiából, mert a negatív hírek ismételt befogadása felesleges, ráadásul tartós stresszt okoz. Csak a boldog embernek lehet boldog állata!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában