Lakossági fórum

2022.03.10. 07:00

Cél, hogy minden korosztály jól érezze magát

Telt házas eseménnyel folytatódott kedden este Süli János lakosságifórum-sorozata Pakson, ahol a nagy érdeklődésre számot tartó erőmű-beruházás mellett szó volt az eddig megvalósult és tervezett városfejlesztési feladatokról is.

Gazsó Rita

Süli János miniszter és Szabó Péter polgármester (Fotó: Molnár Gyula)

A paksi Erzsébet Nagyszállóban megtartott fórum már a 33. helyszín volt, amelyet a tárca nélküli miniszter, egyben a térség országgyűlési képviselője az utóbbi hetekben felkeresett, hogy a helyiekkel áttekintsék, milyen fejlesztések történtek az elmúlt időszakban és melyek a közös tervek. A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Süli János úgy fogalmazott, azért tartják a tervezettnél hamarabb a tájékoztatót, mert az utóbbi időben többször felmerült az új atomerőművi blokk fejlesztésének ügye, amelynek leállítását ezúton is cáfolta. 

– Több mint tizenkétmilliárd forintos támogatás érkezett Paksra városfejlesztési céllal az elmúlt időszakban, amelyhez a tervek egy részét már korábban, még a polgármesterségem idején elkészítettük – emlékeztetett. A megvalósult településfejlesztések mellett Süli János beszélt a zöldváros-koncepcióról is, amelynek célja, hogy Paks a megújuló energia alkalmazásában is élen járjon. Ennek része a helyi tömegközlekedés megújítása és a környezet zöldítésére vonatkozó program végrehajtása is.

– Fontos, hogy olyan élhető, számos sport, kulturális lehetőséggel rendelkező várost sikerüljön létrehozni, ahol a szülők, a gyermekek is jól érzik magukat. A későbbi tervek között ezért is szerepel a volt konzervgyár területének korszerűsítése kapcsán a kulturális központ modernizációján, bővítésén felül egy új táncszínház, konferencia-központ kialakítása – hangsúlyozta a miniszter.

Süli János miniszter, a térség országgyűlési képviselője

A beszélgetésen felmerült az atomerőmű-fejlesztés jövője is, amellyel kapcsolatban egyre nagyobb a nyomás a kormányon az Európai Unió részéről az orosz–ukrán háború kirobbanása óta. A beruházást ellenzők érvként hazánk kiszolgáltatottságát emlegetik Oroszország felé, másrészt az atomenergiával szemben a megújulóenergia-termelést támogatnák, amely viszont még gyerekcipőben jár Európa-szerte.

– Az erőmű építésének előkészítő munkálatai továbbra is folynak, nincs hatályos intézkedés, amely a beruházást negatívan érintené – hangsúlyozta a miniszter, aki hozzátette, az összes engedély birtokában április-májusban elkezdődhet a főépület kivitelezése.

Süli János ma este 18 órakor Dunaföldváron zárja vidékjáró körútját, amelynek utolsó állomására elkíséri őt Nagy István agárminiszter is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában