PTE KPVK

2022.03.03. 17:14

Folytatja a munkát a szekszárdi kar tehetségműhelye

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán újabb szemeszterét kezdi egy már hagyományos jelleggel megvalósuló program, a Tehetségműhely középiskolásoknak. Az először 2019-ben kezdett rendezvénysorozat mostani nyitó előadását prof. dr. Szécsi Gábor egyetemi tanár, a kar dékánja, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke tartotta.

Szepesi László

Prof. dr. Szécsi Gábor tartotta a nyitó előadást Fotó: a szerző felvétele

A program célja a középiskolai diákok bevonása az egyetemi tehetségműhelyekbe, a diákok tudományos érdeklődésének felkeltése. Teszik ezt azzal a szándékkal, hogy a tanulókat bekapcsolják a működő diákköri programokba, együtt dolgozzanak különféle kutatási projektekben. Emellett a középiskolákból érkezők előadásokat hallgathatnak meg, olyan előadásokat, amelyek motiválják őket, hogy kutassanak maguk is, s vegyenek részt a tudományos diákköri munkában. Már lassan egy évtizede az egyetemistáknak, főiskolásoknak rendezett tudományos diákköri konferenciákon részt vehetnek a középiskolások is, ezzel egybefonódott a közép- és a felsőoktatási tehetséggondozás, amelynek fontos eleme ez a tehetségműhely, ahol az önálló kutatásra serkentés a cél. 

A program Tolna és Baranya megyei középiskolákkal korábban kötött megállapodások jegyében indult, s a szekszárdi Garay János Gimnáziummal a legszélesebb körű az egyetemi kar együttműködése. Ennek során a diákok érdeklődési körének leginkább megfelelő előadások is elhangzanak majd, ma a nyitó előadást Szécsi Gábor professzor Média, nyelv, kommunikáció címmel tartotta, a média és a gondolkodás kapcsolatáról. Arról, hogy a folytonosan formálódó, változó tömegmédia hogyan hat a tanulásra, a nyelvre, a nyelvi kultúránkra. 

A folytatás során szó lesz a fenntartható fejlődésről, a kutatásról, annak módszertanáról, de lesznek pedagógiai jellegű előadások is a neveléstudomány újabb irányairól, a reformpedagógiáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában