Beruházások

2022.03.17. 11:30

Folytatódik a bonyhádi otthon felújítása

Bonyhádon és Csikóstőttősön adott át illetve tekintett meg beruházást március 16-án Potápi Árpád János, a térség országgyűlési képviselője.

Vizin B.

Tóthné Ömböli Henrietta, az otthon vezetője és Potápi Árpád János (Fotó: Makovics Kornél)

Megújult a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény Árpád-házi Szent Erzsébet Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthonának „C” épülete. Ezt tekintette meg szerdán az intézmény vezetésével Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Fehérvári Tamás megyei közgyűlési elnök.
 

Az épület rekonstrukciója már 2020-ban megkezdődött a kazánház teljes felújításával, amely 2021-ben folytatódott a nyílászárók cseréjével. A munkálatok során összesen 175 db nyílászárót cseréltek ki bruttó 60,1 millió forintból. A beruházáshoz szükséges forrást az intézmény fenntartójának, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak az irányító szervezete, az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította a Pénzügyminisztérium jóváhagyásával, hazai költségvetési forrás terhére. 
 

Potápi Árpád János örömét fejezte ki a beruházás kapcsán, mint fogalmazott: azon lesznek, hogy a jövőben is folytatódjon az intézmény fejlesztése. A 2022. évi tervek közt szerepel még a „C” épület teljes hőszigetelésének megvalósítása, amelyet a jelen beruházásban műszakilag is előkészítettek, illetve az „F” épület rekonstrukciója – hangzott el a bejáráson.

Bonyhádot követően Csikóstőttősre látogatott Potápi Árpád János és Fehérvári Tamás, hogy Kreb Imre polgármesterrel átadják a megvalósított csapadékvíz-beruházást. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2019-es felhívásán, mintegy 195 400 000 forintot nyert az önkormányzat a Béke és a Szabadság utca csapadékvíz elvezetési beruházásának megvalósítására. A fejlesztés eredményeként a település jelentős részén, közel két kilométer hosszan oldódott meg a csapadékvíz elvezetés problémája.

Javult a településkép

Csikóstőttősön a Béke és a Szabadság utcai, részben a föld alatt húzódó vízelvezető rendszere mellett új vízbekötés létesült a Hábi-patakba, az egységes kapubejáróknak és vízelvezető árkoknak köszönhetően javult a településkép - mondta az átadáson Potápi Árpád János. A honatya beszélt arról is, hogy a Dombóvár mellett fekvő község önkormányzata korábban is sikeresen pályázott: öt pályázaton 136 millió forintot nyert el a TOP, a Leader és a Magyar falu programból, két helyi civil szervezet pedig 5-5 millió forint támogatást kapott. Közölte, a dombóvári egyéni választókerület 56 támogatásra jogosult települése eddig mintegy négymilliárd forintot nyert el a Magyar falu programból.

Fehérvári Tamás (balról), Potápi Árpád János és Kreb Imre adta át a beruházást Csikóstőttősön (A szerző felvétele)

Kreb Imre, a 800 lakosú község független polgármestere elmondta, a beruházásra – amelynek kivitelezője az Alisca Bau Zrt. volt – azért volt szükség, mert a településen gyakoriak a villámárvizek, amelyek a két érintett utcában lakóházakat veszélyeztettek. Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, a következő európai uniós költségvetési ciklusban 45 milliárd forint lesz a TOP Tolna megyei kerete, míg a korábbi ciklusban 40 milliárd forintra pályázhattak az önkormányzatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában