Haltelepítések

2022.03.21. 07:00

Jelentős az emelkedés a ponty árában

Elkészült a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetség (TOHOSZ) idei haltelepítés tervezete, mely a Megyei Küldött Közgyűlés elé kerül beterjesztésre elfogadásra.

Steiner Viktor

A tavaszi szezonban a hazai háromnyaras ponty kínálata várhatóan csak részben tudja majd kielégíteni telepítési  igényeket. Ennek oka első sorban a haltermelést kedvezőtlenül érintő tavalyi időjárás – tájékoztatott Szakács Szabolcs, a TOHOSZ ügyvezető elnöke. Hozzátette, várhatóan csak később, a nyári halászatra alkalmas méretű háromnyaras állományból tudják majd pótolni a telepítéseket.

 

A haltermelés gazdaságosságát negatívan befolyásolja a vízhiány, és a költségek – főként a takarmány árának jelentős mértékű emelkedése, illetve az üzemanyag és munkaköltségek – növekedése. 

 

A horgászati célú piaci ponty – országos horgász szövetség és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezete által közösen meghatározott – irányára a 2022. tavaszi halbeszerzésekhez kilogrammonként nettó 1 100 forint. Az ár a megegyezés szerint a nyári szezonban, vagyis május 1. és szeptember 30. között sem lehet magasabb. Ez jelentős drágulást jelent, tavaly ősszel ugyanis nettó 850 forint volt ez az összeg. Az árnövekedés a kötelező telepítési mennyiséget figyelembe véve legalább hárommillió forinttal növeli a TOHOSZ költségeit az előző évihez képest – tudatta Szakács Szabolcs. Mindez az év eleji bizonytalan számú területi jegy értékesítés miatt óvatos tervezésre ad okot – fűzte hozzá.

 

A TOHOSZ által hasznosított halgazdálkodási vízterületek esetében – a beszerezhető mennyiségek függvényében – várhatóan március közepén, júliusban, szeptemberben és novemberben végzik el a haltelepítéseket. 

 

A horgász szövetség által hasznosított vízterületek a Duna 493-1520 folyamkilométere, a Sárvíz csatorna 0-37 folyamkilométere, a Sió csatorna 0-58 folyamkilométere közötti szakaszán, illetve a Szálkai víztározón, a Koppány csatornán, valamint a Keselyűsi Holt-Sión találhatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában