2022.03.22. 11:30
Két válságos év után nehéz idők jöhetnek
Két éve már, hogy válságba került – több más ágazattal együtt – a vendéglátás is. A Covid-járvány alaposan átrendezte az igényeket, most pedig a háború, a drasztikusan meglóduló infláció miatt a vendéglátósok attól tartanak, hogy újabb és újabb áremelések jönnek, ami visszaveti majd a forgalmukat.
2021.05.05 Szekszárd. A szekszárdi Matteo Étterem is megnyitotta kerthelyiségeit. Fotó: Makovics Kornél
Fotó: Makovics Kornél
Idén januárban erősen indítottak a vendéglők, több mint másfélszeres volt a vendégek rendeléseinek megugrása az előző évihez képest, de a járvány előtti piac tizede még hiányzik. Ez azért már sokkal kisebb elmaradás, mint a tavalyi esztendőben tapasztalt. Volt persze drágulás is, ami nem éppen kedvcsináló sehol sem – állítja egy friss elemzés.
A nagy zuhanás 2020 márciusától indult, a döntő ok a külföldi vendégek elmaradása volt. A járványkorlátozások mostani feloldása ugyanakkor kedvezőbb kilátásokat vetít előre, beindulhat például a fesztiválturizmus is. Csak az ukrán helyzet ne hozzon kellemetlen meglepetést, áll a friss elemzésben. Idén januárban 11,2 százalékkal, februárban 12,4 százalékkal emelkedtek az éttermi étkezési árak az előző évihez képest.
Szekszárd egyik ismert vendéglátóhelye a Trattoria da Matteo, vagy ahogyan a többség nevezi, Matteo pizzéria. Molnár Mimi ügyvezető kérdésünkre elmondta, hónapokkal ezelőtt lecserélték a régi étlapot, melyben árakat is módosítottak. Azóta azonban a drasztikus élelmiszerár-emelés tovább bonyolítja a működésüket. Egyelőre nem emeltek további árakat, kérdés, a korábbi módosítás tudja-e fedezni az újabb emeléseket.
Attól is tartanak, hogy alapvető élelmiszerekből is hiányuk lehet, ilyen például az olasz liszt. Mivel minden összefügg mindennel, kérdés az orosz–ukrán háború módosítja-e a beszerzéseket. A csirkemell ára, a sajtoké, a paradicsomé is drasztikusan emelkedett. Egyelőre nem érzik, hogy a fogyasztás – az éttermi és a kiszállítások megrendelése – csökkent volna, de ki tudja, mit hoz a jövő. Csak reménykedni tudunk abban, hogy rosszabb nem lesz.
Mekkora áremelést bír el a piac?
– Volt egy erős nyarunk, sok vendéggel, ez érezhető volt a szállásoknál, a kávéházakban, az éttermekben is, a szakmában mindenki bizakodva tekintett a jövőbe – mondta Keszthelyi Szabolcs, a Szász Étterem ügyvezetője. – Azok a vállalkozók, akik megtartották a csapatot a járvány idején is, gyorsan tudtak reagálni a megnövekedett igényekre. Természetesen az ellenkezőjére is volt példa Szekszárdon is. Ősszel azonban megint emelkedett a Covid-fertőzöttek száma, év végére pedig sorra mondták vissza az addig lekötött száz fő feletti, zömében céges rendezvényeket. Év elején reménykedtünk abban, hogy jobbra fordulnak a dolgok, de most a forint-euró árfolyam, a rohamosan emelkedő élelmiszerárak okoznak fejtörést. A közületi beszállítókra nem vonatkozik az árstop. Az áremelkedés 30-50 százalék körüli. A szakmában egyelőre mindenki kivár, de az biztos, hosszabb távon a jelenlegi árakat nem lehet fenntartani. Igaz, az is kérdés, mit bír el a piac – tette hozzá Keszthelyi Szabolcs.