Hagyományok

2022.03.03. 12:30

Különleges nap volt eleink számára a torkos csütörtök

Ez a nap is, mint a húshagyókedd vagy a hamvazószerda, erősen kapcsolódik a nagyböjthöz. Eredetileg a farsangi időszak különleges napja volt.

S. B. M.

A nagyböjt előtti utolsó csütörtökön zsírban gazdag ételeket ettek, és a megszokottnál mohóbban, torkosabban lehetett étkezni. A régi magyar népszokások szerint a húsételeket hamvazószerda előtt, húshagyókedden ették meg, majd az asszonyok alaposan elmosogatták a főzőedényeket, hogy véletlenül se kerüljön hús vagy zsiradék a nagyböjti ételekbe. 

Később, a 20. században hazánkban a politikai vezetés hatására megváltoztak a farsangi szokások, sokszor szerveztek (sajnos néha még ma is) maszkabált és mulatságot a nagyböjt idejére, ezért ez a hagyomány teljesen elhalt. Ezt követően a torkos csütörtök az eredeti, hamvazószerda előtti hétről átkerült a hamvazószerda utáni csütörtökre. Okát a gazdaságossággal indokolják, hogy a háztartásokban megmaradt húsételek megromlását elkerüljék, ezen a napon engedélyezett volt az elfogyasztásuk a böjt ellenére. Így minden húsos étel elfogyott, nem maradt csábítás a böjt idejére. 

Évekkel a rendszerváltás után a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére felélesztették az emlékét, és szerveztek a vendéglátóipari egységekkel közösen akciókat vendéglőkbe, éttermekbe a megszokott árak feléért. Ez a marketingfogás kifejezetten jól működik. 

Egy szó mint száz, közel háromszáz étterem csatlakozott az idei akcióhoz, így ha bárkinek kedve támad enni egy jót, biztosan talál magának finom falatokat Tolna megyében is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában