Ünnepélyes átadó Simontornyán

2022.03.19. 17:39

Méltó helyet kapott a város tűzoltó egyesülete

Ünnepélyes keretek között adták át a Városi Tűzoltószertár épületét és a Simontornyai Városüzemeltetési Kft. telephelyét szombaton.

Farkas Eszter

Torma József, Simontornya polgármestere (balról) és Süli János, a térség országgyűlési képviselője a szombati átadóünnepségen Fotó: Kiss Albert

Torma József polgármester köszöntőjében visszatekintést kaphattunk Simontornya történelméről, valamint az önkéntes tűzoltóságuk alakulásáról. Önkéntes Tűzoltóegyesületük már közel 150 éve ügyeli a helyiek és környékbeliek biztonságát.

– 1876-ban alapították meg Simontornyán az első önkéntes tűzoltó egyesületet, ami a későbbi világszínvonalú bőrgyárhoz is szervesen kapcsolódott. A rendszerváltás után, 2006-ban szűnt meg az akkor több mint kétszáz éve fennálló nagyipar, és került válságba a tűzoltóegyesület is. 2010. november 19-én Marpingenből hozhattunk haza egy tűzoltóautót, amivel a tárgyi feltételét megteremtettük annak, hogy tényleg újraszerveződhessen a helyi tűzoltóság. 2017-ben a területi operatív program keretében nyertünk pályázatot a barna mezők rehabilitációjára, ami több mint 400 millió forint támogatást jelentett – mondta el a polgármester. 


– Az idei évtől várhatóan elsődleges beavatkozók lesznek a tűzoltóink, ahogy azt Kojnok Róbert tűzoltóparancsnok is kiemelte. Az önkormányzat természetesen támogatja a munkájukat, amit a közös megállapodás aláírása is jól mutat. Új és modern eszközök kellenek a beavatkozásokhoz, amire a pályázati rendszer is biztosít lehetőséget – tájékoztatta lapunkat Simontornya polgármestere.


– Sokat jártunk a környéken és folyamatosan nyomon követhettük a barna mezők rehabilitációját. Láthattuk, ahogy létrehozták illetve felújították a ma átadott épületeket. Ezekből az egyik a tűzoltószertár. A tűzoltó önkéntesek munkája sokszor megköveteli, hogy ne csak a szabadidejüket áldozzák fel, de az életüket is kockáztassák bizonyos esetekben, amiért külön köszönetet érdemelnek – mondta el Süli János, a térség országgyűlési képviselője.
 

– Helyi szinten több projekt fut jelenleg, ilyen a híd felújítása is, de tervezzük egy kerülőút létrehozását, hogy a vár környékét ne terhelje ekkora forgalom. A Sárszentlőrinc és Simontornya közti utak bővítését és felújítását is be kell még fejeznünk. Bőven van még dolgunk – emelte ki az országgyűlési képviselő.


Süli János elmondta, a háborút ellenzik, de természetesen a háborús menekülteket segítenünk kell a továbbiakban is. Tolna megye élen jár a gyűjtések szervezésében és az adományok eljuttatásában a rászorulók részére. Az ünnepélyes átadón részt vett az a tizenhat fő ukrán háborús menekült is, akik március 8-a óta tartózkodnak Simontornyán.

A város testvértelepülésétől, Marpingentől pályázat útján három ezer eurót kapott az önkéntes tűzoltóegyesület, amit a szertár berendezésére szeretnének fordítani.


Az átadón köszöntőt mondott dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Az eseményt Orbán Attila, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke is méltatta. A tűzoltószertár épületét Lőrinczi Károly református lelkész áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában