Az orvos válaszol

2022.03.17. 12:30

Mitől betegek a gyerekek mostanában?

Úgy tűnik, hogy a Covid-fertőzött gyermekek aránya látványosan csökken, helyette viszont felütötte a fejét egy influenzaszerű tüneteket mutató vírusos betegség – mondta lapunknak dr. Barna Györgyi házi gyermekorvos.

G. R.

Képünk illusztráció (Fotó: Mártonfai Dénes)

Fotó: Mártonfai Dénes

A fertőzés nehezen csillapítható magas lázzal jár, amely két-három napig is tarthat, erős torokfájás kíséri. Ezeket száraz, később némelyeknél hurutosra váltó, kínzó, kimerítő köhögés követheti.
 

Dr. Barna Györgyi azt javasolja, hogy a fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók adagolása mellett figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot kapjon a gyermek. Bármilyen folyadék jó, legyen az víz vagy mézes tea, a legfontosabb, hogy igyon, mert ennek hiányában komoly, kórházi kezelést is igénylő kiszáradás léphet fel. Emellett hasznos lehet az inhalációs készítmények, légzéskönnyítők használata is. 
 

A gyermekorvos elmondta, ez a betegség az átlagos vírusos fertőzéseknél tovább, 7–10 napig eltart, de két hét is kellhet a teljes gyógyulásig. Dr. Barna Györgyi beszámolt arról is, hogy sok szülő kéri antibiotikum felírását, de azt csak indokolt esetben, olyan szövődmények jelentkezését követően javasolják, mint például a tüdő-, az arcüreg- vagy a fülgyulladás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában