Határértéken belül

2022.03.14. 12:30

Ne féljen, ha csapvízzel kínálják Simontornyán!

Simontornya önkormányzata a hiteles tájékoztatás érdekében közösségi oldalán közreadta a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) hivatalos levelét. Eszerint az ivóvíz teljes mértékben megfelel a vonatkozó jogszabály által előírt határértékeknek és biztonsággal fogyasztható.

B. M.

20210224 Ivóvíz Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

A vízmű közölte, hogy a működési területén a szolgáltatott ivóvizet a kormányrendelet előírásai alapján, és a területileg illetékes népegészségügyi hatósággal jóváhagyott módon és rendszerességgel vizsgáltatja. 

Amennyiben az ivóvíz nitrit­ion-tartalmára előírt határérték túllépését észleli, felelős szolgáltatóként az érzékeny fogyasztói réteg – az egy év alatti csecsemők és várandós anyák – biztonságát szem előtt tartva, minden esetben, soron kívül megteszi a szükséges ivóvízminőség-javító intézkedéseket, valamint azonnal értesíti az illetékes népegészségügyi hatóságot. 

A hatóság mérlegeli a körülményeket, szükséges esetben értesíti az illetékes védőnőt, illetve előírja az ivóvíz-szolgáltató részére, hogy az érintett fogyasztói réteg számára palackos ivóvizet kell biztosítani. Simontornyán és Pálfán 2020-ban fordult elő eseti nitrit­ion-határértéktúllépés, amely valódi egészségügyi kockázatot nem jelentett. Ekkor a simontornyai vízműben műszaki meghibásodás történt. A határérték-túllépés alacsony mértéke, az eredményes szolgáltatói beavatkozások miatt a nép­egészségügyi hatóság az ivóvíz fogyasztására vonatkozó korlátozást nem rendelt el. 

A településen és térségében ezen esetet megelőzően azóta sem fordult elő a nitrition-tartalomra vonatkozó határérték-túllépés. A nitritszennyezés jelenléte nem általános egyik településen sem, az ivóvíz biztonsággal fogyasztható.

Címkék#ivóvíz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában