Átadó ünnepség az atomvárosban

2022.03.03. 16:16

Paks egyre közelebb kerül a Zöld Város címhez

A mai nappal kijelenthető, hogy Paks nem csak atomváros, hanem zöld város is – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter annak apropóján, hogy csütörtök délelőtt részt vett a helyi járatú elektromos buszok karbantartó bázisának és a város új, elektromos működtetésű hulladékszállító járműveinek átadásán, valamint a magyar hidrogéngazdálkodás kiépítésére vonatkozó együttműködésről szóló megállapodás aláírásán.

Gazsó Rita

Ferencz Kornél (balról), Süli János, Palkovics László és Szabó Péter a csütörtöki átadón Fotó: Molnár Gyula

A paksi tömegközlekedés életében új időszámítás kezdődött 2021 elején: immár egy éve kizárólag korszerű, teljes egészében elektromos buszokat használnak a helyi tömegközlekedésben. Az önkormányzat számára fontos fejlesztési cél volt a megfelelő infrastruktúra megteremtése is, amelynek eredménye a most átadott, hazai forrás bevonásával megépített létesítmény – hangzott el az új paksi elektromos busz járműtelep irodaépületének és szervizcsarnokának csütörtöki ünnepélyes átadó ünnepségén, amelyen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mellett részt vett Süli János a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter és Szabó Péter polgármester.

– Paks élen jár nem csak a környezetbarát energiatermelésben, hanem a használatban is – hangsúlyozta a rendezvényen Palkovics László, megköszönve, hogy a helyi városvezetés – Süli János miniszteri támogatásával – jó példát mutatott a többi hasonló méretű és helyzetű városoknak azzal, hogy megújította, és saját feladatellátásban biztosítja a helyi tömegközlekedést.

A tesztüzem lejártával három elektromos meghajtású, CNG üzemű hulladékgyűjtő járművet adott át Pakson Palkovics László, Süli János és Ferencz Kornél, a Vertikál NZrt. igazgatóságának elnöke csütörtökön. A  Zöld Gazdaság finanszírozási rendszere segítségével beszerzett új eszközökkel csökkenteni kívánják a jelenlegi járművek okozta környezeti terhelést, károsanyag-kibocsátását. – A flotta segítségével a hulladékgazdálkodásban is hatékonyan szem előtt lehet tartani a környezeti célkitűzéseket – hangsúlyozta Süli János az átadón. 

Palkovics László jelezte, a következő időszakban támogatni fogják ezeknek a járműveknek az elterjedését Magyarországon a hulladékgyűjtés területén, hiszen van még teendő a köztisztaság terén az országban. 

Hidrogénstratégiai együttműködést írtak alá 

Mint arról már a TEOL.hu is hírt adott, közös hidrogénstratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Palkovics László miniszter és Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója Pakson. Hegedüs Ákos az együttműködés kapcsán kijelentette: a cég vállalja a zöld hidrogéngyártó erőforrás és töltőállomás-infrastruktúra kialakítását Magyarországon, emellett egy új, töltőállomást gyártó kapacitás megvalósítását is megvizsgálják. Palkovics László eseményen elmondta: a 2021-ben elfogadott nemzeti hidrogénstratégia a hidrogénnek a közlekedés, ipar területén zöld hajtóanyagként történő felhasználására, illetve az energia tárolására épül. A miniszter szerint a hidrogéngazdaság hozzájárul a klíma- és természetvédelmi célok eléréséhez, folyamatos innovációkkal támogatja a versenyképesség növelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában