Lakossági fórum

2022.03.11. 13:07

Több forrást igényelhetnek a dunaföldvári gazdálkodók is

Dunaföldváron zárta lakosságifórum-sorozatát Süli János tárca nélküli miniszter, ahová ezúttal Nagy István agrárminiszter is elkísérte.

Gazsó Rita

Süli János (balról) és Nagy István a csütörtöki lakossági fórumon Fotó: Mártonfai Dénes

A térség országgyűlési képviselője által meghirdetett találkozó telt házas közönséget vonzott a dunaföldvári művelődési házba csütörtökön este, ahol egyebek mellett szó volt a már megvalósult és a tervezett fejlesztésekről is. Elhangzott, a város az utóbbi időszakban csaknem 1,8 milliárd forintos összeget nyert jóléti, oktatásügyi, szociális jellegű beruházásokra, amelyek egy része még kivitelezés alatt áll, emellett több beadott pályázat vár elbírására vagy áll előkészítés alatt. Ebben nincsenek benne a térséget érintő útfelújítások, amelyek szintén jelentősek – hangsúlyozta Süli János.

Mint ismert, 2018 óta több nagyszabású projekt készült el. Megszépült, turisztikai látványossággá vált a Duna-parti sétány, megtörtént a Varázskert bölcsőde bővítése, új, fedett, nyitott piaci árusító térrel gazdagodott a Vak Bottyán téri piac, amellyel a korábbinál méltóbb körülmények közé kerültek a helyi termelők. Korszerűsítették a Püspök utcai és az Iskola utcai óvodát, a Rákóczi utcai volt gyógypedagógiai iskola korszerűsítésével és átalakításával létrehozták a Könyvek és a Kultúra Házát, felújították a Duna-parti gyermektábort és folyamatban van a piac bővítése új eladóhelyekkel.

Süli János örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt hetekben felkeresett lakossági fórumokon, így Dunaföldváron is komoly érdeklődést és támogatást tapasztalt. Emlékeztetett, hogy a korszerűsítésekre, útfelújításokra, munkahelyteremtésre elnyert forrásokon felül támogatást kapott a város papír- és gabonaipara, hiszen, mint hozzátette, Dunaföldvár mezőgazdaságban érintett vidék.

A találkozón Nagy István agrárminiszter a gazdákat érintő új lehetőségekről is beszélt. – Jelenleg egy új közös agrárpolitika átmeneti időszakánál tartunk, amikor a régi szabályok szerint, de már az új költségvetésből finanszírozzuk a gazdák beruházásait. A vidékfejlesztési forrásoknál a nemzeti társfinanszírozás mértékét a magyar kormány 17.5 százalékról 80-ra emelte, amely 4265 milliárd forintos fejlesztésekre fordítható tényleges összeget jelent – hangsúlyozta, és felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg több pályázat is nyitva áll a gazdálkodók számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában