A honlapon is lehet tájékozódni a szabályokról

2022.04.22. 07:00

A héten kezdődik az óvodai beiratkozás

Fontos mérföldkő a családok életében a gyerekek óvodába íratása. Ehhez szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat, valamint kérdeztük meg megyénk óvodáinak vezetőit.

Farkas Eszter

A héten kezdődik az óvodai beiratkozás (Fotó: M. K.)

A 2022/2023-as tanévre április 20-án kezdődött meg az óvodai beiratkozás, ami egészen május 20-ig tart, adta hírül az Oktatási Hivatal (OH). Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen a gyermekek közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre. 

A felvételt a szülőnek, gondviselőnek szükséges kérelmeznie. Az OH korábban levélben hívta fel az érintett szülők, gondviselők figyelmét a határidőkre, tudnivalókra. A kötelező felvételt biztosító óvodák listája és a körzethatárok elérhetők az OH honlapján. Adott településen a beiratkozás módjáról és pontos idejéről az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást. 

Az óvodakezdés halasztását április 15-éig kérelmezhették a szülők a területileg illetékes járási hivatalnál. Ha családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja, a gyermek egy évig (annak az évnek augusztus 31-éig, amelyben negyedik évét betölti) menthető fel az óvodai foglalkozások alól. 

A bölcsődék legkésőbb 2022. április 15-éig jelezték az OH-nak, ha az óvodaköteles korba lépő gyermek – a jogszabályban meghatározott esetben – további egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt. Ebben az esetben nem volt szükség óvodai beiratkozásra, de javasolt. Nem kell beiratkozni akkor sem, ha a gyermek a kötelező óvodai nevelést a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálattal jogviszonyban, korai fejlesztés és gondozás keretében teljesíti. 

Minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik. A tankötelezettség halasztása kizárólag azok esetében lehetséges, akik számára az OH engedélyezte, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel. 

– A Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda tagintézményeibe április 20-tól április 22-e délelőttig van lehetőség a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban az adategyeztetésre, illetve azok is jöhetnek beiratkozni, akik előzetesen nem töltöttek ki jelentkezési lapot. Azoknak a gyerekeknek kötelező az óvodai beiratkozás, akik augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket, ugyanis ők óvodakötelesek. A létszámokra vonatkozóan azt tudom mondani, hogy a tavalyihoz hasonló adatokat várunk – tájékoztatta lapunkat Horváth Klára intézményvezető. 

– Van egy hozzávetőleges listánk, amit az Oktatási Hivatal küld. Ebből azt látjuk, hogy körülbelül hány gyermeket íratnak hozzánk, de rajtuk kívül vannak még azok a két és fél éves gyerekek, akiket a szabad férőhelyek arányában még felvehetünk. A decsi gyerekeket jellemzően csak akkor viszik más településre, ha a szülők máshol dolgoznak – mondta el Borbandi Gyöngyvér, a decsi Tesz-Vesz Óvoda és Mini Bölcsőde vezetője. 

Az előző évekhez hasonló arányban várják a gyerekeket az Oktatási Hivatal kiküldött listája alapján Szedresben és Nagymányokon is az óvodavezetők elmondása alapján. 
Reining Noémi, a Zombai Körzeti Óvoda és Mini Bölcsőde Kétyi tagóvodájának vezetője elmondta, hogy az előző évek átlagához képest több gyermekre számítanak a beiratkozás során. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában