Interjú

2022.04.10. 15:40

Macskát mentett egy kútból a katasztrófavédelmi igazgató

Mácsai Antal hatvanéves. Bár már tíz éve baranyai katasztrófavédelmi igazgató, munkássága nagyrészt Tolnához kötődik. Múltba kalandozó beszélgetésünk során ismerős helyszínek villantak fel, és eddig ismeretlen érdekességekkel is szolgált.

Wessely Gábor

Mácsai Antal ezredes, címzetes egyetemi docens tíz éve baranyai katasztrófavédelmi igazgató (A szerző fotója)

‒ Hosszú időt töltött Szekszárdon, tíz éve Pécsre helyezték. Miért? 
‒ Kezdjük onnan - mondja Mácsai Antal -, hogy Bakondi György a katasztrófavédelem főigazgatója 2000-ben nevezett ki Tolna megyei vezetőnek. Ma már én vagyok a legrégebben regnáló megyei igazgató. Tíz éve, amikor a baranyai elődöm a fővárosba került, magasabb beosztásba, engem helyeztek Pécsre.

‒ Ez előrelépés? 
‒ Tulajdonképpen a munka hasonló, de Baranya nagyobb megye, így előrelépésnek tekinthető.

‒ Önt Szekszárdon tervező, szervező, ötletelő, szerelgető emberként ismerték. Mindig ilyen volt? 
‒ A véremben van ez. Már általános- és középiskolás koromban is műszaki megoldásokon agyaltam, bütykölgettem, olyan szinten, hogy matematika, fizika és technika versenyeket nyertem. Később, a számítástechnika hajnalán nyilvántartó programokat írtam, adatbázisokat szerkesztettem, dolgoztam azon, hogy a szirénák ne csak riasztójeleket adjanak, hanem emberi hangot is továbbítsanak, de olyan megoldást is összehoztunk a kollégákkal, hogy a Robotron írógépet összekötöttük a Commodore 128-cal. Ez a honvédségnél történt, ugyanis a katonai, műszaki pályát választottam. 

‒ Konkrétan? 
‒ Rakétás lettem. A rendszerváltás előtt három légvédelmi központ volt Magyarországon: a budapesti gyűrű, a miskolci és a sárbogárdi, ami a paksi atomerőmű, és a Duna vonalának biztosítására szolgált. Ez utóbbihoz kerültem, de egy idő után átszervezések kezdődtek. Tudtuk, hogy meg fog szűnni az ezredünk, s akkor mentem át a szekszárdi polgári védelemhez. S mikor azt összevonták a tűzoltósággal, létrejött a katasztrófavédelmi szervezet. 

‒ Hogy fogadtak egy polgári védelmist parancsnokuknak a tűzoltók, és később, hogy fogadtak el egy Tolnából érkezőt a baranyaiak? 
‒ Hát, meg kellett dolgozni azért, hogy elfogadjanak. A tekintetben semmi új nem történt, hogy egy rendvédelmi szerv keretén belül kellett tevékenykedni, emberekkel, beosztottakkal foglalkozva. Maga a feladatrendszer viszont teljesen új volt, az iparbiztonságtól, a kritikus infrastruktúra-védelmen át, a különböző mentési tevékenységekig. Korrekt vezetési rendszert kellett kiépítenem, és szükség volt olyan szituációkra is, amikor azt látták a kollégáim, hogy ez a fickó valamit tud, nemcsak dumál. Egyszer vasárnap ebédeltem otthon, amikor csörgött a telefon. Jelezték a tűzoltók, hogy egy macska belesett egy ötven méteres kútba, s nem tudják kihozni. (Az arra alkalmas eszköz épp javításon volt.) Beültem az autómba, vittem az ipari alpin felszerelésemet, leereszkedtem, felhoztam a macskát, és ennek híre ment. Megtapasztalták, hogy műszaki és szervezési kérdésekben is otthon vagyok, de az sem titok, hogy  pályám egyes szakaszaiban sok mindennel szembementem.

‒ Nem bánta meg?
‒ Nem. Lelkiismeret-furdalás nélkül tudok belenézni a tükörbe. Nem a magam érdekében ütköztem, ha ütköztem. A vezetési stílusomra mindig ügyeltem. Egy rendvédelmi szervezetnél elfogadott az autokratikus vezetés. Ám én, ahol lehetett, becsempésztem némi demokráciát. Sokszor mondtam azt, hogy fiúk, ez a feladat, kérek megoldási javaslatokat, hogy minél kisebb energiaráfordítással, minél jobban és minél gyorsabban tudjuk teljesíteni. És amikor a kollégák látják, hogy már a döntés-előkészítésbe is be vannak vonva, sokkal inkább magukénak érzik a dolgot. 

Mácsai Antal: „Lelkiismeret-furdalás nélkül tudok belenézni a tükörbe” (A szerző felvétele)

‒ Az ön életében nap, mint nap történnek izgalmas események. Említene egyet-kettőt? 
‒ Ez olyan, mintha egy tízkötetes költőnek azt mondanák, hogy emeljen ki egy-két versét. Az ukrajnai helyzet kapcsán most az jut eszembe, amikor, még polgári védelmis koromban, segédkeztünk, a kilencvenes évek végén, az ottani árvizeknél. A kárelhárításban is részt vettünk, és segélyszállítmányokat is vittünk. Ezzel adódtak gondok, mert az ukrán rendőrök, kommandósok, nemzetbiztonságiak nem akarták megengedni, hogy közvetlenül kiosszuk a kárpátaljai magyaroknak a küldeményt. Először ők és a pártfogoltjaik akarták kiválogatni a javát. A kisebbséggel való bánásmód hagyott kívánni valót maga után…

‒ Visszaugorva a jelenbe: hol tart most a katasztrófavédelem, eszközökben, járművekben, technikában? 
‒ Az utóbbi tíz évben komoly ingatlanfejlesztési beruházások indultak országszerte. Pécsen most két laktanya épül, a város két végén, mert átjutni, csúcsforgalomban, szirénázva is 18-20 perc. Ez jócskán lecsökkenhet, ha közelebb lesz a beavatkozó egység a baleset, tűzeset, katasztrófa helyszínéhez. Új őrsök is létesültek ugyanebből a megfontolásból, több településen. Autókat cseréltünk le modernebbekre, az embereknek világszínvonalú a védőfelszerelésük, mobil laborok álltak szolgálatba, és van egy hajónk is, mely a Dunán, veszélyes anyagot szállító vízi járművek ellenőrzésére használunk, de szennyeződések ártalmatlanítására, tűzoltásra is alkalmas. A szakembergárda képzett. Nekünk, vezető biztonsági szakembereknek az is a feladataink közé tartozik, hogy a döntéshozók elé tárjuk: mit, mennyiből lehet és kell fejleszteni ahhoz, hogy szintet léphessünk.
Egyetemi docensMácsai Antal 1961-ben született Komlón. A pécsi Zipernowszky szakközépiskolában érettségizett 1979-ben, majd Budapesten, a Zalka Máté Katona Műszaki Főiskolán szerzett rakétás és híradástechnikai mérnöki diplomát, 1983-ban. További két diplomája: környezetvédelmi szakmérnök (Pécsi Tudományegyetem, 1998) és igazgatási menedzser (Nemzetvédelmi Egyetem, 2001). Pályafutását légvédelmi rakétásként kezdte Dunaföldváron, Sárbogárdon folytatta, s annak az alakulatnak a megszűnésekor került Szekszárdra a polgári védelemhez. Törzsparancsnok-helyettes lett, aztán kirendeltségvezető.

A katasztrófavédelem Tolna megyei vezetőjévé 2000-ben nevezték ki, Baranya megyei igazgatóvá pedig 2012-ben. Jelenlegi rendfokozata: ezredes. Emellett címzetes egyetemi docens. Szekszárdi évei során a Gábor Dénes Főiskolán tanított, most, öt éve a Pécsi Tudományegyetem óraadója. Családi állapotát tekintve elvált, két felnőtt gyermeke van. Munkásságáért számos elismerést kapott, főleg segélyszervezetektől, melyek így köszönték meg a humanitárius segítségnyújtás támogatását, az adományok célba juttatását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában