Szeméthegy

2022.04.14. 07:00

Már nyolcadika óta szállítják a hulladékot

Megkezdődött a szeméthegy elszállítása Tamásiból, az ellenzék a költségek behajtását sürgeti.

Gazsó Rita

Süli János, a térség országgyűlési képviselője is sokat tett érte, hogy a szeméthegy eltűnjön a Vasút utcából (Fotó: Molnár Gy.)

– Végre megkezdődött a szeméthegy elszállítása, ez siker! Több parlamenti felszólalásom, két feljelentésünk, az illetékes államtitkárral való konzultáció ellenére egy évbe telt, hogy megkezdjék a munkát – újságolta el keddi élő bejelentkezésben a közösségi hálón Tamásiból, a Vasút utcai telepről Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

A politikus eszerint csak ekkor értesült a szeméthegy elszállításáról, amely – ahogy Tamási önkormányzata tudatta – valójában már április 8-án, vagyis az elmúlt pénteken megkezdődött. A közleményben azt írják, tekintettel arra, hogy a hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező vállalkozás a megadott, év eleji határidőig nem gondoskodott a szemét elszállításáról, a Tolna Megyei Kormányhivatal elrendelte a végrehajtást, és a szükséges eljárás lefolytatását követően kiválasztotta a társaságot, amely a hulladékot elszállítja, feldolgozza, megsemmisíti. A város vezetése egyben jelezte, hogy a feldolgozás már aznap megkezdődött.

Keresztes László Lóránt bejelentkezésében – bár üdvözölte a szeméthegy elszállítását –, visszatérően többször is a kormányhivatalt, a hatóságokat és a kormányt hibáztatta. Úgy fogalmazott, sokan követtek el nagyon komoly mulasztásokat. Emellett hiányolta, hogy a költségek áthárítása és a külföldi szemét beszállításának leállítása még nem történt meg.

– A hulladékkal kapcsolatos visszaélések tekintetében ma Magyarországon ez a legsúlyosabb eset, és talán ez a példa mutatja meg leginkább azt, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a kormány lépésének elmaradása, illetve a rossz jogszabályi környezet miatt – hangsúlyozta bejelentkezésében a politikus, aki szerint ma jelentős mértékű problémát jelent a Magyarországra beáramló külföldi szemét. Emellett kiemelte, bár üdvözli a szeméttelep felszámolását, de tarthatatlannak nevezte, hogy mindez az adófizetők pénzén történt. 

Április 8-a óta szállítják a hulladékot Tamásiból (Forrás: tamasi.hu)

A költségekkel kapcsolatban Tamási város közleményében az álla végrehajtás összegét az érintetteken behajtják.Porga Ferenc polgármester lapunknak elmondta, örül annak, hogy megkezdődött a szemét elszállítása és köszönetet mond Süli János országgyűlési képviselőnek, valamint az érintett hatóságoknak, hogy segítettek abban, hogy ezt a körülményekhez képest a lehető leggyorsabban sikerült elindítani.

Véleménye szerint az eljárás során minden érintett hatóság a jogszabályokat és a vonatkozó előírásokat betartva járt el. Hozzátette azt is, hogy ennél az időpontnál korábban nem lehetett elkezdeni a hulladék elszállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában