A szülő dönt

2022.04.19. 07:00

Nehéz eligazodni a sokféle oltás között

Nagy dilemma minden szülőnek, hogy a gyermekeiknek járó kötelező védőoltások mellé bevállalják-e a nem kötelező, de egyre népszerűbb védőoltásokat is. Például a kullancs okozta agyhártyagyulladás vagy az influenza ellenit.

Mauthner Ilona

Dr. Gonda Mária (Fotó: Makovics K.)

A nem kötelező, hanem csak ajánlott oltások ugyan nem szerepelnek a mindenki számára egyformán elérhető, ingyenes oltások között, de háziorvosi javaslatra vagy a szülő kérésére a gyermekorvos felírja, és természetesen be is adja ezeket a gyereknek. Az, hogy milyen védőoltás kerül az ajánlott védőoltások listájára, sok mindentől függ. A védőoltások forgalomba kerülésére a végső engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség és más hatóságok, szabályozó szervek adják meg. A kínálat nagyon széles, a meningococcus okozta agyhártyagyulladás, a rotavírus, az influenza elleni védőoltások, és még sorolhatnánk. 

– A kislányom most lesz hároméves, egy éve bölcsődébe jár, hamarosan óvodás lesz. Az elmúlt évben gyakran volt beteg, maximum két hetet ment folyamatosan, majd belázasodott, köhögött vagy náthás lett – mondta Csongrádi Erika anyuka. – Sokat hallunk mi is a nem kötelező védőoltásokról, de számomra nagy dilemma, hogy a sok gyógyszer mellé – amit a betegségei miatt kap – bevállaljunk-e még egy vagy két nem kötelező oltást. Nyilván mindegyiknek van valamilyen mellékhatása. 

– A nem kötelező védőoltásokról egyedül a szülő dönthet – mondta dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos. – Én csak abban tudok segíteni, hogy elmondom az előnyét, hátrányát. A körülményeket a szülőnek kell mérlegelnie, például, ha a család sokat van kint a szabadban, vagy a gyerekek erdei táborba mennek nyaranta, nekik érdemes meggondolni a kullancs okozta fertőzés elleni oltást. 

Ha viszont a szülő egy napon belül át tudja nézni a gyereket, és ki tudja venni az esetleges kullancsot, akkor nem annyira sürgető az oltás. Fontos megjegyezni, hogy az oltás a kullancsok által terjesztett Lyme-kór ellen nem ad védelmet. Mindig az adott helyzet, a család körülményei, a jellemző betegségek szerint kell eldöntenie a szülőnek, hogy beadatja-e a gyermekének a nem kötelező védőoltást. 

A kötelező védőoltások rendjét Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ évente megjelenő módszertani levele határozza meg. A kötelező védőoltások előírt ütemezését az úgynevezett oltási naptár tartalmazza. A kötelező oltások beadása a gyermek háziorvosának, később az iskolaorvosnak a feladata. 6 éves, tehát nagyjából iskoláskorig a szülőnek kell figyelnie arra, hogy a szükséges oltásokat a gyermeke megkapja. 

A magyar oltási naptárban legutóbb 2019 szeptemberében történt változás, ugyanis ekkor vezették be hazánkban kötelezőként a bárányhimlő (varicella) elleni oltást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában