A jövő volt a téma

2022.04.22. 11:30

Német vendég tartott előadást az MCC programján

Újfent egy német vendég tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szekszárdi képzési központjában. Az előadó, dr. Klaus-Rüdiger Mai, Berlinben élő drámaíró, aki főleg egyházi témájú regényeket írt, most az aktuális németországi politikai helyzetről beszélt.

Szepesi László

Dr. Klaus-Rüdiger Mai volt az MCC vendége (Beküldött kép)

Az MCC meghívott előadója arról beszélt, hogy Németország tavaly szeptember végén megválasztott új parlamentje, kormánya és az új kancellár, Olaf Scholz miként formálja az ország jelenét, jövőjét. A szövetségi parlamentben átrendeződtek az erőviszonyok – kezdte előadását – a CDU és CSU, a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszocialista Unió alkotta pártszövetség ellenzékbe került, s a hatalomra került – ahogy nevezik – közlekedésilámpa-koalíciót alkotó pártok konzekvensen folytatják az előző kormány politikáját, a társadalom átalakítását. 

Teszik mindezt sokkal erőteljesebben az eddigieknél, és az Ukrajnában dúló háború miatt jelentősen megváltozott körülmények között. Egyik fontos feladatuk a klímapolitika alakítása. Ezt nehezíti, hogy Németország gazdasága nagymértékben függ az orosz földgáztól. 

Az energiát termelő szél­erőműveik teljesítménye nem állandó, az függ az időjárás alakulásától, így az energiabiztonság miatt szükség van gázzal működő erőművekre, mert azok akkor is adnak áramot, ha eláll a szél. A földgáztól független energiatermelést az atomerőművek és a szenes erőművek biztosíthatnák, de ezek a zöldkormány számára ördögtől valóknak számítanak.

Szerinte az is rossz döntés volt, hogy le kell állítani az atomerőműveket, és nem reális az a terv sem, hogy az orosz gázt importból, cseppfolyósított földgázzal (LNG) kell helyettesíteni. Ugyanis az elérhető gáztermelő országokban nincs elég cseppfolyósító üzem, emellett kevés az LNG szállítására alkalmas tanker, s Németországnak nincs is olyan fogadóterminálja, ahol a folyékony gázt visszaalakítják.

A leállított atomerőművek indításával kapcsolatban annyit mondott, ma náluk nem a természettudományos ismeretek, hanem a zöldek ideológiái fontosabbak. Az előadó meggyőződése, hogy csak akkor fogják újra hasznosítani a nukleáris energiát, ha egyáltalán nincs már más lehetőség energiatermelésre. A mostani kormány ugyanis ezzel nem mer foglalkozni, mert a bukásához vezethet.

Dr. Klaus-Rüdiger Mai beszélt a német sajtóról is. Elmondta, a vezető lapok nem mindig barátságos, kedvező hangon írnak Magyarországról. Ez viszont nem a német emberek, hanem az újságokat irányítók véleménye. Az átlagemberek Németországban pozitívan értékelik az itteni politikát, és kedvezőnek tartják a választás eredményét. A sajtóban leírtak szerinte ott nem a német emberek véleményét tükrözik, mert az annál sokkal kedvezőbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában