Illusztrációs pályázat

2022.04.26. 09:30

Száznál is több diákot ihletett meg a kásáfazék meséje

Der Breitopf, azaz A kásásfazék. Ez a címe Kanter József magyarországi, Szakadáton élő német író, költő meséjének. A kedves történet közel százhúsz általános iskolást ihletett meg, ennyien jelentkeztek arra az illusztrációs pályázatra, melyet a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat hirdetett meg.

Sz. Á.

Kreatívak voltak a gyerekek. Fotó: Makovics K.

A művekből a múlt pénteken nyílt kiállítás Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ márványtermében, a rendezvény óriási érdeklődés mellett zajlott le. A jelenlévőket Farkas Pálné, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, majd Berlinger Attila, a vendéglátó intézmény ügyvezető igazgatója köszöntötte. Magát a tárlatot Krémer György, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szekszárdi regionális irodájának vezetője nyitotta meg. 

– A német irodalom megismeréséhez, az oktatási intézmények német nemzetiségi oktatásához és különösen a népismeret tanításához szeretnénk segítséget adni az iskoláknak – mondta Farkas Pálné. – Az elkészült rajzok dicsérik a tanulók és a felkészítő nevelők munkáját, hiszen az illusztrációk minden elemében a jövőről, az alkotásról szólnak, úgy, hogy a múlt értékeit őrzik. 

 

A pályaműveket Juhász Ildikó, Zsiros Ari, Hucker Ferenc festőművészek és Weisz Béla rajzfilmrendező, karikaturista bírálták el. Döntésük értelmében az 1–2. évfolyamosoknál az első helyezést Kocsis Csenge szerezte meg, különdíjas lett Csizolszki Gergő (mindketten Dienes Valéria Általános Iskola). A 3–4. évfolyamosok mezőnyében Genczler Nóra (Babits Mihály Általános Iskola) vehette át az aranyérmet. 

Különdíjat kapott Agócs Dominik, Baross Márton, Berlinger Kata, Heidt János, László Keve, Máté Nóra, Miklóssy Eszter, Támer Péter és Töttős Réka (mindannyian DVÁI), valamint Császár Dóra Boglárka, Czeller Vivien, Jakabfi Dorka, Koch Izabella és Molnár Panna (mindannyian BMÁI). Az 5–6. évfolyamosoknál első lett Cseh Zsófia, különdíjat vehetett át Rend Kincső (mindketten Garay János Általános Iskola). A 7–8. osztályosoknál Gál Noémi (BMÁI) vitte el a pálmát, különdíjas Horváth Gréta (Baka Iskola). 

A digitális technika kategóriában első lett Fuchs Vince, a különdíjat Farkas Máté és Pál Zétény (mindannyian BIÁI) vihette haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában