Dombóvár Város Napja

2022.04.02. 07:00

Tarr Imre és Fazekas Gáspár kapott díszpolgári kitüntetést

Április 1-jén az 52. évfordulót ünnepelte Dombóvár, és a hagyományok szerint a rangos városi elismeréseket is átadták. Külön öröm a városvezetés számára, hogy a pandémia miatti kényszerszünet után újra találkozhattak a város testvértelepüléseinek képviselőivel. Kernen im Remstal, Vir és Gyergyószentmiklós is elfogadta a meghívást, és a közel húszfős delegáció együtt ünnepelt a várossal.

Varga Szilvia

A város elismerte azokat, akik ebben az évben a legtöbbet tették Dombóvárért (Fotó: Makovics Kornél)

A hagyományok szerint Franjo Vlasic horvát bán szobránál koszorúzással kezdődött a Város Napjának rendezvénysorozata. Majd a résztvevők az SP Hungary Zrt. dombóvári telephelyére látogattak Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség ország­gyűlési képviselőjével együtt. Az országos szinten is ismert műanyagipari termékek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cég új gyártócsarnokot épített Dombóváron, és korszerű gépparkkal bővült. Ennek átadóját tartották meg a jeles napon Süli János miniszter részvételével. Délután a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat avatta fel a kormány támogatásával felépített előtetőt.

Különleges pillanatnak lehettek tanúi mindazok, akik jelen voltak az ünnepi gálán. Pintér Szilárd polgármester és Potápi Árpád János az ünnepi rendezvény kiemelt vendégeivel, dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel és Gyulai Miklóssal, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökével együtt adták át Tarr Imre és Fazekas Gáspár díszpolgároknak a kitüntetést. A két edző neve egyet jelent Dombóváron az atlétikával, sportszeretetük, szakmai alázatuk, munkájuk mindenki előtt példaértékű.

Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye kitüntetést vehetett át dr. Antalffy Zsolt, a daganatos betegek gyógyítása érdekében végzett példaértékű és áldozatkész orvosi munkájának, valamint dr. Kerekes László, a Szent Lukács Kórház főigazgatója óriási elhivatottsággal és erős hittel végzett vezetői munkájának méltó elismeréseként. Nevéhez számos innovatív kezdeményezés is fűződik. Dr. Kalocsa Jolán közjegyző kimagasló szakmai munkája mellett embersége, mecénás szerepe miatt érdemelte ki az elismerést. Rieger Erikát elhivatottsága, szakmai tapasztalata, példaértékű hozzáállása, a fogyatékossággal élő embertársaink segítése miatt díjazta a grémium. Illés Károly építőipari vállalkozót környezetkímélő termék szabadalmaztatása, társadalmi szerepvállalása, városszintű, folyamatos támogatása miatt ismerték el. 

Öt szorgalmas és tehetséges fiatal részesült elismerésben: Kovács Adriána, Horváth Eszter és Zemán Zóra Zoé sportteljesítménye miatt vált érdemessé a Buzánszky Jenő-díjra. A Dombóvár kulturális életében értéket teremtő és jelentős eredményeket felmutató Rákosfalvi Milán Istvánt Ambrus Sándor-díjban részesítették, Lakatos Lukács a Dr. Péter Gyula-díjat vehette át a tanulmányokban kimagasló eredményei miatt. Mind az öt fiatal szorgalma, odaadása, a tanuláshoz és a sporthoz való alázatos hozzáállása példaként szolgálhat mindenki számára.

Dombóvár Elismert Közössége Díjat két, az idén 50 éves szervezet, a Kapos Kórus és a Dombóvári „Kertbarát” Egyesület érdemelt. Az Ivanich Antal-díjat a Kövécs Kft. nevében Kövécs Gyula, a cég tulajdonosa vehette át a színpadon. A civil elismeréseket is a gála keretében adták át. Dr. Kutasné Bauer Margitnak és Pápai Lászlónak tapsolt a közönség, a díjak átadásában közreműködött Hosszú Sándor Gergely, a Civil Tanács elnöke is. 

A városi ünnep fergeteges koncerttel zárult a Neoton együttes jóvoltából nagy érdeklődés mellett. A rendezvény főtámogatója az Agrár-Béta cégcsoport.

A fejlődés útjára került a város 2019-ben, látványos eredmények várhatókA városi rang megszerzése óta talán még soha nem volt olyan erős összefogás és közös cselekvés, mint amilyen 2019 októberében és azóta is. Megtisztelő és nagy felelősség ennek a közös igénynek és akaratnak az élére állni – emelte ki ünnepi köszöntőjében Pintér Szilárd polgármester.
 
– Dombóvár lendületben van. A napokban kezdődött el egy 100 milliós beruházás a PJ TOP-MIX Kft. telephelyén és a bölcsőde fejlesztése, valamint az újdombóvári iskola energetikai korszerűsítése is elkészült mintegy 340 millió forint támogatásnak köszönhetően. Szintén március végén indultak el Dombóváron 150 millió forint értékben útfelújítási, karbantartási munkák. Büszke vagyok arra, hogy olyan folyamat indult el 2019-ben, amely látványos eredményeket hoz. A közeljövő bővelkedni fog beruházásokban – vázolta az elkövetkező időszakot Pintér Szilárd. – Mindezek megvalósításában Potápi Árpád János ország­gyűlési képviselőre is nagyban támaszkodhattunk – hangsúlyozta a városvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában