Kertészkedés

2022.04.27. 18:26

Valósággal pezsgett a piac Szekszárdon

Nagy volt a pezsgés szerdán a szekszárdi piacon, főleg palántákat vásároltak az emberek.

M. I.

Fotó: Mártonfai Dénes

Végre megérkezett a meleg idő, égi áldásból is volt bőven az elmúlt napokban, így minden feltétel adott a kertészkedéshez. Palántából széles volt a választék, bár a nagyanyáink úgy tartották, hogy a fagyos szentek elmúltával érdemes kiültetni a hidegre érzékeny fajtákat, a kertészkedők többsége nem vár ezzel május végéig. Az árak szinte mindenhol azonosak voltak. Paradicsomból nagyon sok fajtát kínáltak – koktél, tojás, húsos, hagyományos, fürtös – jellemzően egy palántáért 500 forintot kértek. 

A palánták erősek, magasak voltak, a vásárló biztos lehetett benne, ha jó talajba ülteti, rendszeresen öntözi, szép termést ad majd. A paprikapalánták darabja 300, a zelleré, salátáé 100 forint volt. Úgy tűnik, idén többen vállalkoznak kertészkedésre. 

– Negyven évig családi házban éltünk vidéken, a férjem halála után költöztem be Szekszárdra, a lányom közelébe – mondta Nyáry Pálné. – Mindig volt kertünk, kertészkedtünk, megtermeltünk mindent, ami a családnak kell. Kertem már nincs, de van egy nagy erkélyem, minden évben három paradicsompalántát ültetek, fürtös fajtát. Kikarózom, és nagy öröm, amikor a terméséből szedhetek. 

A palánták mellett a fejes saláta, az uborka, a retek volt még a sláger, de megjelent a rántani való új tök is. Virágpalántákból is volt bőven kínálat, a legolcsóbb 250 forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában