Kertészkedés

2022.05.07. 15:15

A füvet nyírni kell, a kiskertet pedig kapálni

Úgy tűnik, a hajnali fagyoktól már nem kell tartani, meleg van, és beindul az élet a kertekben is. Áldás, ha saját kerttel rendelkezünk, azok, akik szeretnek is a veteményesben tevékenykedni, azoknak most kezdődik igazán a munka.

Mauthner I.

Az eső elősegítette a pázsit sűrűsödését és erősödését, nem véletlenül a leggyakoribb májusi kerti munka a fűnyírás, amit a legtöbben már áprilisban elkezdünk. A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját, amennyiben szétterítve a gyepen hagyjuk. 

Arra figyeljünk oda, hogy a fűnyíró pengéi mindig jól ki legyenek élezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat. 

A metszés elengedhetetlen része a kertészkedésnek, ha pedig eddig még nem tettük meg, akkor a növekvő cserjék, bokrok ágait vágjuk vissza. Nagyon fontos lépés, a növények csak így tudnak fejlődni és ebben az időszakban nőnek a leggyorsabban. 

A kiskertben is sok lett a munka. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük. Amiket májusban biztosan vethetünk magról, az a hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla, bab és a salátafélék. 

Bár magról szinte bármilyen zöldség sikeresen ter­meszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk és ültessük ki még májusban a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, a karfiolt, a brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt. 

Mivel már remélhetőleg nem kell fagyokra számítani, itt az idő, hogy kihordjuk a teraszra vagy az erkélyre a növényeket. 
Amit mindenképp szem előtt kell tartani, hogy árnyékos, félárnyékos helyre helyezzük csak őket, mivel a legtöbb szobanövény nem viseli jól a tűző napot. 

Nyári szezonban kéthetente érdemes tápoldatozni őket, valamint a kint hagyott növények locsolásáról sem szabad megfeledkezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában