Jó tanácsok kutyatartóknak

2022.05.19. 11:30

A gazdik legfőbb félelme, hogy elveszik a kutyájuk

Közeledik a nyár, egyre többen viszik magukkal kedvenceiket is nyaralni, kirándulni. Az alapvetőnek számít ilyenkor, hogy nálunk van kutyánk oltási könyve vagy útlevele, és az autóban biztonságosan szállítjuk az ebet.

Schilli-Bárány Margit

Illusztráció: Shutterstock

Minden gazdi legnagyobb rémálma, hogy elvész vagy megszökik a kutyája. Idegen, forgalmas terepen ráadásul még több veszély leselkedhet kedvencünkre. Hogy ezt elkerüljük, ez első és legfontosabb a biztonságos felszerelés – mondta el megkeresésünkre a paksi Papírkutyák Kutyasuli vezető trénere, Nagyné Koós Gabriella. – A nyakörvből semmilyen körülmények között se tudja a kutya kihúzni a fejét. Ez a hétköznapi séták alatt is nagyon fontos. 

Ha nem vagyunk benne biztosak, melyik típus a jó, válasszunk félfojtós nyakörvet, amely szépen illeszkedik a kutya nyakára. Anyaga általában textil, és nem bántja a kutya nyakát, nyelőcsövét. Szintén biztonságos megoldás a hám is, kiválasztáskor figyeljünk arra, hogy ebből se tudjon kibújni a kutya. Ami elengedhetetlen még, az egy kényelmes, fix hosszúságú póráz, amely a kutya méretének megfelelően erős. A flexibilis póráz használata zsúfolt sétálóutcákban nem kényelmes, jobb ha kutyánk láb mellett sétál, ezzel a többi embert sem zavarjuk. 

Mindig legyen nálunk zacskó, hogy az esetleges kutyapiszkot felszedhessük. Tartsuk észben, hogy ha be is megyünk valahova vásárolni, kutyánkat ne kössük ki az üzlet elé, hogy majd ott megvár. Számtalan esetben a kutya nem érti, miért hagyják ott, és ilyenkor szabadulni próbál, a gazdája után akar menni. Ezért ha vásárolunk, vagy bízzuk valamelyik családtagunkra, aki kint megvár kutyusunkkal, vagy tegyünk le a boltról. 

Sok szálláshely ma már kutyabarát, ám kedvencünket ne hagyjuk az apartman udvarán vagy a kertben felügyelet nélkül. Amikor elmegyünk, inkább zárjuk be a szobába, apartmanba. Ha mégis bekövetkezne a legrosszabb, vagyis megszökik a kutya, azonnal riasszuk a környékbelieket, a közösségi oldalon tegyük közzé, és minél több csoportban osszuk meg. 

A helyi rendőrséget, állatmenhelyet is értesítsük, ha van lehetőségünk, készítsünk plakátot, és szóljunk minél több ismerősnek. Minden esetben adjuk meg a kutya nevét, fajtáját, ivarát – ha ivartalan, azt is jelezzük. Fontos, hogy mindig legyen valaki az eltűnés helyén vagy annak közelében, mert a kutyusok a saját szagnyomukon gyakran visszatérnek a kiindulási pontra. 

Ilyenkor értékelődik fel a mikrocsip megléte, ugyanis ha valaki megtalálja a kutyát, akkor a csip száma alapján beazonosítható az eb. Az állatorvosok ugyanis rögzítik a csipszám mellé a tulajdonos lakcímét és telefonszámát az országos rendszerben, amit akár külföldön is elér egy ottani állatorvos. A hazai üzemanyag-töltőállomások egy részén már vannak csipleolvasók, ha idegen kutyust találunk, akkor állatorvos hiányában bizonyos benzinkutakon is tudnak segíteni. 

Bízzunk benne, hogy nem kell aggódnia senkinek, de ha mégis, a fenti tanácsok segíthetnek mihamarabb megtalálni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában