Ünnep

2022.05.22. 15:00

A vízi emberekre emlékeztek

Három év kényszerű szünet ellenére nem szakadt meg Nepomuki Szent János ünnepének hagyománya Tolnán.

S. K.

Százötven fős menet indult a holtághoz (Fotó: Kiss Albert)

A „vízi emberekről” – hajósokról, halászokról, vízimolnárokról –, illetve védőszentjükről, Nepomuki Szent Jánosról emlékeztek meg 2019 után idén május 13-án ismét, aki a gyónási titok szentje is. Tolnán 1950-ig volt ilyen ünnep, a tradíciót 2013-ban élesztették újra. Korábban templomi koncert is megelőzte a fáklyás felvonulást, idén ez elmaradt. A misét viszont természetesen megtartották, ahol egyebek mellett a később vízre helyezendő virágokat, koszorúkat is megáldotta Ravasz Csaba plébános.

A mise után a közel százötven fős menet, egyházi zászlók és fáklyások kíséretében, elindult a holtág felé. A ­Bogyiszlóra vezető hídhoz közeli Nepomuki-szobornál Ravasz Csaba fejtette ki gondolatait az emberi beszédről, nyelvről, majd a felvonulók a vízi színpadhoz sétáltak, a bárkáról vízre eresztették a virágokat, koszorúkat, majd megnézték a helyi diákok műsorát. A rendezvény szeretetvendégséggel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában