Garay János Általános Iskola

2022.05.31. 17:29

Aranyat érő hangra leltek az együtt éneklő kisdiákok

Az egykor megszűnt iskolai énekkar nemrég újjáalakult. A kórus versenyen bizonyította kiemelkedő tudását. Gálaműsoron is fellép a csapat.

Szeri Árpád

Az iskola gyermekkórusát háromtagú citerazenekar kísérte a fellépéseken. (Beküldött fotó)

Tizenhét évvel ezelőtt a Szekszárdi Garay János Általános Iskola történetében lezárult egy korszak. Ugyanis a 2005-ös tanévtől már nem mint ének-zene tagozatos intézmény működött tovább. A racionalizálást követően az új székhelyen a művészeti képzés egyrészt megújult, eredményesen működik a dráma, báb, tánc és képzőművészeti tanszak; ugyanakkor az egykor kiváló eredményeket felmutató kicsinyek énekkara és a nagykórus megszűnt. A közelmúltban azonban ez utóbbi téren is kedvező változás történt. 

Az ének-zenei, zenei múltjára méltán büszke iskola ebben az évben benevezett a Bogár István nevét viselő Cinegemadár Tolna Megyei Népzenei Versenybe. Az énekkart felső tagozatos fiúk és lányok alkotják. Az elődöntőben a háromtagú szakmai zsűri döntése alapján a csapat arany minősítést ért el. Hamarosan jött az ugyancsak remek folytatás. A Garay kisdiákjai a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) Aranypáva népzenei minősítő rendszerében térségi szinten kiváló fokozatot szereztek. 

A kiemelkedő fegyverténynek köszönhetően továbbjutottak a május 7-i, Szekszárdon tartott országos döntőbe. Az intézmény kórusa itt tette fel a koronát addigi szereplésére. Ugyanis nemcsak a versenyt zárta arany fokozattal, de ugyanezt a nemesfémet kapta meg a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) minősítés alapján. 

A siker kovácsai elhivatott pedagógusok, felkészítők voltak. Így Naszladi Judit karnagy, ének-zene tanár és segítő kollégája, Bali Ervinné, valamint Siklósi Krisztián népzenész, a Csurgó zenekar alapítója. A kísérő, háromtagú citerazenekar tagjai – Elekes Bálint, Farkas Csaba és már említett Siklósi Krisztián – korábban a Garay-iskola tanulói voltak. 

Az országos verseny legjobb fellépői, produkciói meghívást kaptak az idei Szekszárdi Szüreti Napok keretében tartandó Cinegemadár Népzenei Gálára. Így a közönség a Vármegyeháza udvarán hamarosan személyesen is nyugtázhatja, hogy az iskola és gyermekkórusa magas szinten élesztette újjá a kodályi, népzenei örökséget. Más bizonyíték is van arra, hogy az iskola ápolja a nagy magyar zenetudós emlékét. Ugyanis június 7-én az intézmény hattagú csapata – Bali Anna, Bajusz Liza, Novák Eszter, Szegedi Nóra, Singlár Kata Panna és Görföl Domokos – Keserű Krisztina angol-ének szakos pedagógus felkészítésével az Országos Kodály Verseny döntőjében képviseli Tolna megyét. 

Dalos örökség

A Cinegemadár nevet viselő kulturális rendezvényt, népdaléneklési seregszemlét és egyúttal hagyományőrző mozgalmat Szabadi Mihály Bessenyei-, Csokonai- és Magyar Örökség-díjas pedagógus, koreográfus és néprajzkutató indította útjára még az 1980-as évek végén. A 2015-ben bekövetkezett szünet után a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ 2018-ban kezdeményezte újbóli folytatását. Ennek köszönhetően azóta ismét „felröppen” a Cinege, így történt ez idén is. A felhívásra a Garay János Általános Iskola újjáalakított, harmincöt fős gyermekkórusa is jelentkezett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában