Püspöki bérmálás

2022.05.23. 19:10

Befogadásra talált, a hitben nagykorúvá vált

Felföldi László pécsi püspök szombaton 25 személyt – húsz fiatalt és öt felnőttet – bérmált a szekszárdi belvárosi templomban. A szertartás tíz lelkipásztor közreműködésével zajlott.

W. G.

Felföldi László püspök 25 személyt bérmált Szekszárdon, a belvárosi templomban (A szerző fotója)

A bérmaszülő ráteszi a bérmálkozó vállára a kezét. Mögötte áll, számítani lehet rá, s úgy járulnak a püspök elé, aki karizmával (szentelt olajos kenet) megkeni a bérmálkozó homlokát, majd kezet fog vele, jelezve, hogy befogadásra talált, a hitben nagykorúvá vált. A Szentlélek erejével, feltöltődve, lendületesen indulhat az életbe. 

‒ Aki bérmálkozik: döntött ‒ mondta a püspök. ‒ De olyan ez, mint a házasságkötés. Egy folyamat első mozzanata. A java, a kiteljesedés csak ezután következik. Vannak, akik halogatják a döntést, vagy nem is kerülnek döntésközelbe, mert senki nem áll mögöttük, senki nem teszi a vállukra kezét. Kapnak okostelefont és zsebpénzt, de nincs olyan anyjuk, apjuk, aki megmutatná nekik, személyes példával, hogy ezt az életet hogyan kellene jól megélni. Magányosan tévelyegnek, pedig az Isten közösségre teremtett bennünket, hogy erősítsük egymást. 

A bérmálkozók lelki felkészítése több mint egy év alatt, a helyi plébános, Petkó Tamás irányításával történt. Amikor készen álltak, levelet írtak a püspöknek, hogy ki, miért vállalta ezt a lépést: az egyházban való aktív jelenlétet. A főpásztor idézett ezekből. Volt, aki ráébredt arra, hogy minden ember egyedi, értékes teremtmény, volt, aki úgy érezte, hogy most találta meg a helyét, s volt, aki ezt vetette papírra:„Szeretném majd továbbadni, hogy milyen jó hívőnek lenni, és milyen erőt ad az istenhit”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában