Koronavírus-járvány

2022.05.25. 20:00

Emlékművet avattak a covid áldozatainak

Már két éve élünk együtt a koronavírussal, amely sajnos sok áldozatot szedett. Szerdán Szekszárdon felavatták a pandémia ideje alatt elhunyt embertársaink emlékére készült emlékművet.

Schilli-Bárány Margit

Dr. Bali Ildikó főorvos (balról)az emlékmű leleplezésében is segédkezett (Fotó: Mártonfai D.)

A szekszárdi Alsóvárosi temetőben állítottak emléket a koronavírus áldozatainak, mely az első emlékmű a koronavírus áldozatainak emlékére. Dr. Bali Ildikó, a Balassa János Kórház Fertőző osztályának főorvosa és az osztályos dolgozók, Süli János államtitkár, Gyurkovics János alpolgármester és Bíró László tábori püspök emlékeztek meg a vírusban elhunytakról. 

A főorvos asszony beszédében köszönetet mondott az osztályon dolgozó összes kollégájának, akik emberfeletti erővel álltak helyt a legkritikusabb időszakokban. Kiemelte, hogy nélkülük nem tudtak volna kellően helyt állni, hiszen a Tolna Megyei Balassa János Kórházat járványkórházzá kellett átalakítani, mely fizikai és emberi erőforrást is igényelt, hiszen összesen négy megyéből – Somogy, Baranya, Fejér és Tolna – érkeztek ide fertőzöttek.

Az egész belgyógyászati osztályt át kellett alakítani, hiszen a legsúlyosabb időszakban kétszázhuszonhat koronavírusos beteg feküdt az intézményben. Ötven szakdolgozó, köztük három állandó ügyeletes és tizenöt orvos végzett megfeszített munkát minden nap. Hangsúlyozta, hogy a védőfelszerelések mindig rendelkezésükre álltak, ennek is köszönhető, hogy bár volt egészségügyi dolgozó, aki megbetegedett, ám egyetlen kollégát sem veszítettek el a küzdelemben. 

Gyurkovics János alpolgármester elmondta, nem szabad elmennünk emlékezés nélkül az elmúlt két év mellett, hiszen világszerte több, mint hat millió embertársunk veszítette életét. „Földi létünk mulandó, elhunyt barátaink, rokonaink, családtagjaink pedig pótolhatatlanok. Rájuk emlékezünk” – mondta. 

Süli János államtitkár is beszédet mondott a megemlékezésen (Fotó: Mártonfai D.)

Süli János külön köszönetet mondott a jelenlévő egészségügyi dolgozóknak, hiszen ő maga is nyolc napot töltött kórházban, és – mint az államtitkár hozzátette – emberfeletti teljesítményt nyújtottak mind az orvosok, mind az ápolók és a kórház egész személyzete. 

Az emlékművet Bíró László tábori püspök szentelte fel, aki elmondta, három dolog miatt fontos a mementó. – Akik itt megállnak egy-két percre, emlékezzenek elhunyt szeretteikre, gondolkodjanak földi létükön és adjanak hálát minden jóért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában