Család

2022.05.22. 11:30

Fontos, hogy több legyen a nevelőszülő

Családban élni jó címmel előadást, tájékoztatót, kötetlen beszélgetést tartottak a napokban Szekszárdon, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtárban. Bemutatkozott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársai a nevelőszülői hivatásról beszéltek, arról, hogy mit jelent nevelőszülőnek lenni, s milyen egy olyan család élete, ahol a szülők nemcsak a vér szerinti gyermekeiket, hanem gyermekvédelmi gondoskodásba vett gyereket is nevelnek.

Liebhauser János, a könyvtár igazgatója elmondta, mivel a bibliotéka családbarát intézmény, februárban felvették a kapcsolatot a nevelőszülői hálózattal. Nekik hivatásuk az olvasóvá nevelés, ezt is segíti a védőnői és a nevelőszülői hálózattal létrejött kapcsolat, s az, hogy a könyvtár falai között találkozhatnak a nevelőszülők és a hálózat iránt érdeklődők. 

A római katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működik a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Ehhez tavaly januárban csatlakozott a Tolna megyei nevelőszülői hálózat, mondta el Szakter Mária, a megyei hálózat vezetője. A szolgálat 13 megyében működtet lakásotthonokat, nevelőszülői hálózatokat, hétezer gyerek otthont nyújtó ellátásáról gondoskodik. Tolna megyében 360 gyermek él 117 nevelőszülőnél. Az utóbbiak között vannak többen, akik nyugdíj előtt állnak, már nem tudják vállalni gyermekek nevelését, ezért is fontos lenne, hogy legyenek újabb nevelőszülők.

Szakter Mária, a megyei nevelőszülői hálózat vezetője tartott tájékoztatást (Fotó: Makovics K.)

De azért is szeretnék, hogy többen vállalják ezt a hivatást, mert a vér szerinti szülők hanyagsága, esetleg betegsége miatt egyre több gyermeket emelnek ki a családból, s őket kell elhelyezni olyan családoknál, ahol megfelelően gondoskodnak róluk. Ők és az érdeklődők találkozásának nem titkolt célja az volt, hogy nevelőszülőket verbuváljanak. Ezért elmondták, miként élnek az ilyen családok, mi a különbség közöttük és az örökbefogadók között, s hogyan válhat valaki nevelőszülővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában