Fűtési szezon

2022.05.06. 11:46

Hamarosan kiderül, kell-e még pluszban fizetni!

Jellemzően április 15-én szokott véget érni a fűtési szezon, de a szolgáltatók rugalmasan kezelik az időpontot, amíg igény van rá, addig melegek a radiátorok. Május elején azonban végre melegebb lett, így a szolgáltatók megkezdték a költségmegosztók leolvasását. Várhatóan júniusban készülnek el az elszámoló számlák.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Makovics Kornél

Ezekben a napokban olvassák le a szolgáltatók a fűtésiköltség-elosztókat a központi fűtéses lakásokban. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy véget ért a fűtési szezon. A távfűtéses lakások melegen tartása nagyon kényelmes a lakók szempontjából, csak tekergetni kell a hőszabályzót. Az adott év téli időszakában az előző év fogyasztása alapján kiszámolt átlagot fizetnek az érintettek. A szezonról a teljes elszámolás általában nyár elején történik meg, ekkor derül ki, hogy rá kell-e fizetnie az adott lakásban élőknek az eddigiekre, vagy még vissza is kapnak a befizetett összegből. 

Szekszárdon 5682 lakásban és 255 közületben biztosítja a meleget a szezonban a Szekszárdi Távhőszolgáltató. Csukle Tibor, a cég vezetője elmondta, február végéig átlagosnak volt mondható a levegő hőmérséklete, ez azt jelenti, hogy 0,6 fokkal volt alacsonyabb a bázis­évhez képest. Ezzel együtt a lakossági fűtési hőfelhasználás mégis több lett, közel nyolc százalékkal. 

A többletfelhasználás egyik oka, hogy viszonylag korán, október első napjaiban el kellett kezdeni a távfűtést Szekszárdon. A másik ok a megváltozott időjárás. A megszokottnál sokkal erősebben és többször fújt a szél, ami a közérzetet jelentősen rontotta. Március és április első fele pedig hidegebb volt a vártnál. 

Számításaik szerint az idei fűtési idényre vetítve összességében több hőfelhasználás várható, főként a lakossági fogyasztóknál, mint tavaly, mondta Csukle Tibor. Ennek mértéke a mai adatok ismeretében, városi átlagban körülbelül egy gigajoule mennyiség lesz lakásonként, ami háromezer forint körüli összeget jelenthet. 

Bonyhádon 860 lakást és néhány közületet lát el meleggel a Fűtőmű Szolgáltató Kft., melynek igazgatója, Kiss Lajos elmondta, a múlt évhez képest a gázbeszerzési árak emelkedtek. A fogyasztás a tavalyi évhez hasonló volt. Sajnos vannak kintlévőségeik a nem fizető lakók miatt. A fizetési felszólításokat már a második hónaptól kiküldik, és ha nem reagál rá az érintett, akkor kezdeményezik a végrehajtási eljárást. Általában százötvenezer forintos elmaradásig még viszonylag kezelhető a tartozás, részletfizetéssel például, de efölött már nehezebb a hátralékot letudni. 

Dombóváron 2053 lakást és tíz intézményt fűt a városhoz tartozó Veolia Energia Magyarország Zrt. Hevesi Róbert igazgató elmondta, a melegvíz-felhasználás elszámolása májusban, a fűtésé júliusban van. Idén úgy tapasztalták, a tavalyihoz hasonló volt a fogyasztás. A lakók tartozása, és annak a behajtása ebben a városban is gond, de az bizakodásra ad okot, hogy némileg csökkent a fizetéssel elmaradók száma. Igaz, egyből lépéseket tesznek, ha valaki nem fizet. 

A radiátorok cseréjére készülnek
Nyáron sincsenek munka nélkül a szolgáltatók, ilyenkor végzik a karbantartási feladatokat. Csukle Tibor, a Szekszárdi Távhőszolgáltató vezetője elmondta, nagyobb beruházást ugyan nem terveznek az idén, de kazánfelújításra, karbantartási munkákra időt és pénzt is kell fordítaniuk. A szekszárdi szolgáltató egyedi ajánlattal állt elő a fogyasztók felé, radiátorok cseréjére kérhettek árajánlatot a lakók. A régi, elavult radiátorokat több mint harminc éve szerelték fel a lakásokba, és aki most igényt tart rá, a szolgáltató még a következő fűtési szezon előtt felszereli az újakat. A radiátorok cseréjéért fizetni kell, de így jóval olcsóbb, mintha külön-külön intéznék a lakók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában