Hirdetés

2022.05.11. 15:34

Milyen kültéri kerti bútort vásároljak?

A legjobb kerti bútor igazán stílusos a kültéri térhez; például a rattan sarokkanapéktól és fa kerti asztaloktól és székektől a helytakarékos ülőgarnitúrákig igen széles a választék. Ha megtalálja a megfelelő szabadtéri ülőhelyet a pihenéshez, szórakozáshoz és a szabadban való étkezéshez, ezzel is különlegesebbé teheti a rendelkezésre álló teret, és a melegebb hónapokban a teraszon vagy a kertben is átélheti a nappalijában már megszokott kényelmet.

Legyen ellenálló a kerti bútor (Fotó: pixabay.com)

Legyen ellenálló a kerti bútor

Ha a költségvetésünkből futja, akkor a könnyű és rozsdaálló alumíniumból vagy időjárásálló keményfákból (például teak, akác vagy eukaliptusz) készült kerti bútorok évekig ellenállnak az időjárás változásainak. A PE-rattan egy másik alacsony karbantartási igényű és rugalmas opció, csak ellenőrizze az alatta lévő keret felépítését. 
A porszórt acél költséghatékonyabb alternatívája az alumíniumnak, de kevésbé ellenálló az időjárás viszontagságainak, ezért a téli hónapokban gondosabb tárolást igényel az élettartam meghosszabbítása érdekében.

Hogyan válasszuk ki a legjobb kerti bútort?

Ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő kerti bútort, először át kell gondolnia, hogyan kívánja használni a kültéri területet; szeretne sok vendéget szórakoztatni, családbarát kertet kialakítani, vagy olyan teret teremteni, ahol a természetben, viszonylagos magányban pihenhet és lazíthat?

Ha hatalmas terasz vagy kert tartozik otthonához, úgy a kert kültéri „szobákba” történő felosztása nagyszerű helykihasználást jelenthet, és egy kerti asztalt és székeket ad hozzá, amelyek elég tágasak ahhoz, hogy a barátokat és a rokonokat vendégül láthassa a  grillezőhelyén. Kialakíthat egy kötetlenebb ülősarkot egy designos sarokkanapéval.

Ha szűkösebb a rendelkezésünkre álló hely, akkor lehet, hogy ezeket a területeket kombinálni kell. Ebben az esetben érdemes befektetés lehet egy kerti ülőgarnitúra, amely meghosszabbítható étkezőasztallal rendelkezik. Alternatív megoldásként a heverő a hozzátartozó párnákkal szintén jó választás lehet, azonban az időjárásra célszerű odafigyelni.

Ha kevés hely van a szabadban, abban az esetben az összecsukható kerti bútorok segíthetnek maximalizálni minden egyes négyzetmétert, mivel az összerakható szettek sokoldalú megoldást kínálnak.

Milyen anyagokból készül a legtartósabb kültéri bútor?

Miután eldöntötte, hogy milyen típusú kerti bútorok felelnek meg a szempontjainak, ideje átgondolni, hogy a kerti bútorok milyen anyagokból készülnek a hosszabb távon történő kihasználás érdekében.

Fém
A fém kerti bútorok általában könnyűek, hiszen alumínium vagy acél a legtöbbször a bútorzatok alapanyaga. A modern és romantikus stílusú kertekben közkedvelt és többféle stílusban is kapható. Az alumínium például rendkívül sokoldalú és az ára is kedvező. Mindemellett még a tartósságát emelik ki. Kültéri használatra a lehető legjobb, mert nem rozsdásodik, időtálló és anyaga sem kényes, stílusos és igen elegáns.
Hátrány lehet, hogy az ilyen bútorokkal kevésbé lehetünk környezettudatosak, és a nagy nyári forróságban, illetve közvetlenül a napon gyorsan felmelegszenek.

Rattan
Az egyik legnépszerűbb kerti bútor típus. A legtöbb modern „rattan” kerti bútor valójában PE-rattanból vagy polirattanból készül, amely könnyű, vízálló, időjárásálló és alacsony karbantartási igényű jellemzőkkel rendelkezik.

Fa
Sokféle fából készült kerti bútort találhat a hazai internetes boltokban, de ha a legtartósabb fából készült terméket vásárolná meg, a keményfákra célszerű összpontosítani. A bútorzat védelme érdekében legyünk körültekintőek és figyelmesen olvassuk el a termékleírását, valamint a garanciára vonatkozó feltételeket. Egyes szettekhez külön favédő oldatot is kínálnak vagy már benne van az árban.

Amennyiben hosszabb távon  a tartósságot részesíti előnyben, úgy érdemes elkerülni azokat a kerti bútorokat, amelyek nem ellenállóak, hiszen a későbbiekben sok bosszúságot okozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában