Együtt a Kárpát-medencében

2022.05.31. 18:10

Népművészeti fesztivál Szekszárdon

Sajtótájékoztatón ismertették a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál – Együtt a Kárpát-medencében című rendezvénysorozat idei június tizenegyedikei programjait tegnap a Babits Mihály Kulturális Központban.

B. M.

Bartina Néptáncegyüttes (Fotó: M. K.)

Harminchét egyesület, kilencszáz néptáncos, népzenész, kézműves érkezik a megyeszékhelyre huszonhat településről. Kézműves vásár, felvonulás, ökumenikus istentisztelet, a Béla téren nyitóünnepség, német nemzetiségi együttesek találkozója, tánctanítás, népcsoportok és falvak viselet bemutatója, táncház várja az érdeklődőket. 

Komjáthi Tamásné, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta: a Hagyományok Háza Hálózat a Kárpát-medencében Egyesülés tagjai, régiós szerepkört vállaltak fel. Az összefogásokra szükség van, abból új gondolatok, programok születnek, amelyek segítik tovább vinni a folklór közösséget. Herrné Szabadi Judit, a Bartina Néptánc Egyesület elnökségi tagja elmondta, a Művészetek Házában divatbemutatón mutatják be nyolc tájegység viseletét, Ozorától Bátáig. 

Matókné Kapási Julianna, a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál fesztiváligazgatója lapunk kérdésére elmondta, a rendezvény hosszú távon nagy hatással van Tolna megye kulturális életére, a látogatóknak tovább erősödik a kötődése a néptánchoz, népművészethez. Hozzátette: a Csoóri Sándor Alap pénzügyi támogatása nagy összegeket tudott az egyesületekhez eljuttatni. 

A Csoóri Sándor Program 2017-től támogatja a népművészeti közösségek munkáját. Az eddigi mintegy 17,5 milliárd forint támogatás eredményeként az egész Kárpát-medencében látványosan fellendült a hagyományőrző népművészeti élet.  A fesztivál rendezője a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában