Forgass a Földért

2022.05.16. 20:00

Oscar-díjas rendező zsűrizte a filmkészítő maraton alkotásait Szekszárdon

Szabó István is megtekintette a Shoot4Earth - Forgass a Földért című filmkészítő maraton alkotásait. Az Oscar-díjas magyar rendező hétfőn délután Lawrence David Foldes, az USA Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja és prof. Karl Bardosh, a New York University professzora társaságában Szekszárdon, a PTE KPVK konferenciatermében zsűrizte a beérkezett, egy perces műveket.

Szeri Árpád

Fotó: Kiss Albert

A hírességek alkotó jelenléte egyébként nem egyedi eset. Ugyanis az első pillanattól kezdve a hazai filmszakma kiválóságai közül többen is csatlakoztak és támogatták a kezdeményezést. Szekszárdon Jancsó Miklós és Makk Károly filmrendezők voltak az első zsűri elnökei, de később szintén részt vett a bírálóbizottság munkájában Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla díjas magyar operatőr, rendező, fotográfus és Pados Gyula,  Balázs Béla-díjas operatőr. A zsűrizés késő délután még tartott, hiszen több mint száz munka érkezett világ különböző országaiból. 

Kindl Gábor filmes szakember, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, hogy nemcsak Európából – például Angliából, Ausztriából, Németországból és Spanyolországból – , hanem a világ távoli helyszíneiről is érkeztek alkotások. Többek között Ausztráliából, az Egyesült Államokból, a Fülöp-szigetekről és Kanadából is. Hazai versenyzők is beneveztek, szűkebb pátriánkat, Tolna megyét dombóvári és szekszárdi stáb is képviseli. Figyelemre méltó, hogy viszonylag sok család úgy döntött, megméretteti magát. Több forgatócsoport települési nevet vett fel, így szerepelhet az alkotók között Barcs és Penészlek is.

A szervezők három szempontot, témakört is megadtak, melyek közül egynek kötelező jelleggel szerepelnie kellett az egy perces filmekben. Ez alkalommal a napfény, szemét, fél pohár víz témakörök egyikét építették be műveikbe a versenyzők. Közöttük egyébként akadt tizenegy-tizenkét éves, de hetvenen felüli is. Kindl Gábor értékelése szerint nagyon jó filmek érkeztek, ugyan mennyiségileg valamivel csekélyebb számban, mint tavaly, de a minőség, a színvonal tovább erősödött.  Az ötletgazda hozzátette, hogy számos filmkészítőt megérintett a víz témaköre, pontosabban az a kérdés, hogy miként óvhatjuk meg Földünk vizeit, miként őrizhetjük meg tisztaságukat.

A hivatalos eredményhirdetés kedden 11 órától kezdődik, és online módon zajlik, tehát bárki figyelemmel kísérheti. Fontos megemlíteni, hogy a magyar diaszpórából érkező művek külön díjazásban részesülnek. A filmek ezt követően folyamatosan kerülnek fel a legnagyobb videomegosztóra. A legjobb tíz alkotás pedig Lawrence David Foldes és prof. Karl Bardosh közreműködésének köszönhetően Cannes-ba is eljut. Tehát oda, ahol a Shoot4Earth - Forgass a Földért tavaly elnyerte a világ legjobb rövidfilmes produkciónak járó díjat. Valóban igaz tehát a megállapítás, mely szerint a 2004-ben Szekszárdról útjára indított kezdeményezés immár a világ egyik legnagyobb filmes találkozóján is részét képezi a programnak és megtalálja a maga közönségét.

Szabó István néhai barátja, Menzel emlékének is áldoz

Nagyon jól érzi magát Szekszárdon és remek dolognak tartja a Shot4Earth – Forgass a Földért című kezdeményezést. Ezt nyilatkozta lapunknak Szabó István, a nemzetközi bírálóbizottság társelnöke. Az Oscar-díjas magyar filmrendező a zsűrizést egy percre megszakítva válaszolt azon kérdésünkre, hogy miért fontos számára a személyes jelenlét a rendezvényen?

Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező. Fotó: Kiss Albert

– Ezek az egyperces filmek azt mutatják, hogy érdeklődés van a mozgókép iránt – mondta Szabó István. – Egy csomó embernek kedve van filmmel kifejezni a gondolatait. Az ilyen alkotásokban az én várakozásaim szerint mindig vannak olyan ötletek, inspiráló gondolatok, melyeknek örül az ember. A tavalyi anyag – hiszen tavaly is benne voltam a zsűriben – nagyon érdekes volt. Ez az egyik dolog. A másik pedig az, hogy korábban a zsűri tagja volt az én nagyon jó barátom, Jiří Menzel, Oscar-díjas cseh filmrendező. Aki sajnos már nem él, egy hosszú betegség tavalyelőtt elvitte tőlünk. Úgy éreztem, hogy Menzel emléke miatt is itt kell lennem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában