Hirdetés

2022.05.19. 12:08

Régi ház felújítását tervezi? Ehhez a munkához kőművesre lesz szüksége!

A felújítás, mint ötlet nagyon jól hangzik, és bizony az elképzelések is vélhetően kellőképpen lelkesítőek. Viszont az elhatározástól a megvalósításig viszonylag hosszú út vezet, aminek a végigjárása egyedül esélytelen vállalkozás. A profi szakértelemmel rendelkező mestergárda elengedhetetlen ahhoz, hogy a renoválással kapcsolatos álmok délibábokból kézzel foghatóvá váljanak.

TEOL

Illusztráció: Freepik

A saját kezű megoldás is szóba jöhet?

Falazás, bontás, vagy más? Vajon érdemes mindennek nekiállni előképzettség, gyakorlat és szaktudás nélkül? Nos, a helyzet az, hogy nem. Az általános kőműves munkák nem rázhatóak ki kisujjból. Még akkor sem, ha kívülről nézve például a falazás egyszerűnek tűnik. Mint az életben oly sokszor, a látvány ekkor is csal. Ráadásként a minőségi munkavégzés azt jelenti, hogy a kivitelezés a körülményekhez képest gyors, ugyanakkor mindenféle hibát nélkülöző. A próbálkozások ezzel szemben majdnem biztos, hogy megannyi problémát hoznak felszínre, amiknek a kijavítása utólagosan sokkalta bonyolultabban oldható meg, mintha már eredendően szakember kezében forgott volna a kőműveskanál. A kivitelezést, tehát a konkrét fizikai munkát minden esetben a tervezés előzi meg. Addig rendben van, hogy felújításra vágyik, de pontosan mire gondolt? Mik azok a munkálatok, amikről úgy véli, elmaradhatatlanok? Azért célszerű mindezt hozzáértő szakemberrel végigbeszélni, mert így fény derülhet az olyan részletekre, amik akár kardinális pontokká is válhatnak a renoválás során. Ha a szakmai tanácsadás megtörtént, akkor jöhet a következő lépés.

Hol találhat rá a megfelelő szakemberre?

Ez bizony fogós kérdés, de mi segítünk a megválaszolásában. A Wilio oldalán hitelesített vállalkozók várják a felkeresését. Olyan szakértők, akiknek a kezében a tapasztaltság, gyakorlottság hatására forog ügyesen és tempósan a szerszám. Hiszen mi az elsődleges szempont a kiválasztásnál? A megbízhatóság. A megbízhatóság, ami referenciamunkákkal támasztható alá. Az árajánlat kérése nyilván elengedhetetlen. Viszont nem célszerű kizárólag a díjkalkulációra alapozni az elhatározást, mert bőven akadnak olyan szolgáltatások, amik szó szerint minden pénzt megérnek. Tehát számokkal aligha fejezhető ki a jelentőségük.

Mennyi az annyi?

Erre a kérdésre általánosságban válaszolni lehetetlen. Az árképzés több ismeretlenes egyenlet. Nem mindegy, hogy pontosan milyen típusú munkákról beszélünk. Az sem mellékes, hogy az adott megbízás kivitelezése mennyire macerás vagy időigényes. És természetesen az összköltségek szempontjából számottevő adat, hogy milyen minőségű anyagok szolgálnak alapként a kőműves feladatok teljesítéséhez. Az esetek jelentékeny százalékában az anyagok beszerzése, egyeztetés után persze, egyéni kötelesség, tehát ezen a területen kihasználva egy-két akciót nem lehetetlen a spórolás. De egy jó tanácsunk akad a tarsolyunkban. Ha egyszer végre elszánta magát a változtatás, felújítás mellett, ha meghozta a döntést, ami olykor a legnehezebb, akkor ne az anyagköltségből és főleg ne a szakemberek gázsijából próbáljon meg lefaragni, mert mindkettő aranyat ér!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában