Eredményhirdetés

2022.05.17. 20:00

Shoot4Earth-Forgass a Földért – így döntött a nemzetközi zsűri!

Eredményhirdetéssel zárult a Shoot4Earth - Forgass a Földért című, 24 órás nemzetközi filmmaraton. A kedden délelőtt Szekszárdon, a PTE KPVK konferenciatermében tartott rendezvényen Szabó Gabi sajtóreferens köszöntötte a résztvevőket, mindazokat, akik a helyszínen, avagy az interneten kísérték figyelemmel a befejező mozzanatot.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Az Egy Föld, egy film, egy esély mottóval zajló, a környezettudatos gondolkodást elősegítő, bolygónkat átfogó vetélkedő egy-egy perces alkotásokkal töltötte be küldetését. A verseny védnöke dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke volt, a védnöki tisztet Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, valamint prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja látta el. 

Dr. Szalóki Szilvia, a MEKH elnökhelyettese videóüzenetben gratulált az alkotóknak, akik az egyedülálló, önmagán túlmutató kezdeményezés révén a művészet tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet földünk megismételhetetlen létére, valamint az emberi cselekvés fontosságára.

A filmkészítő játékra öt kontinens tizenhat országából több mint száz nevezés érkezett. A műveket Lawrence David Foldes, az USA Mozgókép- és
Tudományos Akadémiájának tagja, a Hallgatói Akadémia Díj Végrehajtó Bizottságának elnöke, Szabó István Oscar-díjas filmrendező és Sandeep Marwah, az Asian Academy of Film and TV (India) elnöke bírálta el. Ugyancsak a zsűrizésben vett részt prof. Karl Bardosh, a New York University professzora, Kindl Gábor versenyigazgató és Finta Viktor, a Tolnai Népújság főszerkesztője.

Mint elhangzott, a Forgass a Földért jó hírét korábban olyan – immár eltávozott – kiválóságok öregbítették személyes, segítő jelenlétükkel, mint Jancsó Miklós és Makk Károly Kossuth-díjas, továbbá Jiří Menzel Oscar-díjas filmrendezők.

A legjobb nemzetközi alkotásnak járó elismerést, egyúttal a legjobb eredeti kísérőzene díját és a Jiří Menzel emlékdíjat az Egyesült Államok, azon belül
Chicago Halo One Productions elnevezésű, Kevin Lucero vezette stábjának Stop című filmje nyerte el. Második lett, a legjobb szerkesztés és legjobb vágás mellett az USA New York városában élő Alina Melnikava és az általa készített Nasty Coffee.

Különdíjat érdemelt a Treasure, az alkotást az Egyesült Államokban, St. Louis városában élő Alexandra Guillossou készítette. Ugyancsak különdíjas lett a Half is enough, a spanyol Xavier Garcia filmje.

A magyar versenyzők mezőnyében első lett a gödöllői Lightning Pictures. Ujvárosi Áron, Szabó Regő, Dombóvári Zoé Dorka és Kovács Bálint Gaia címmel készítette el nyertes művét. Ez a film kapta meg a nemzetközi kategória harmadik helyezését is, emellett begyűjtötte a legjobb operatőri díjat is. 

Idén ezüstéremmel zárta a megmérettetést a tavalyi győztes, a székesfehérvári Csecskedi László, illetve Nowadays című filmje. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel a budapesti Manó Film vezetője, Mayer Bettina, aki a Water is life című alkotást készítette el. 

Különdíjas lett A három muskétás forgatócsoportja Detk településről. A Czivinger Kitti, Jelics Miklós, Süli Viktória összeállítású csapat a The Hell
Adventure című művel érte el ezt a sikert.

A Diaszpóra filmek legjobbjának a We serve what you deserve című alkotás bizonyult, ezt az Indonéziából, Bali szigetéről nevező Pintér Zsolt készítette.
Második helyezést ért el a Németországban, Undorf településről jelentkező, tizenkét éves Vörös Dávid a Help4Earth című egypercessel.

A legjobb operatőrnek járó díjat az Egyesült Államokban, Kaliforniában, Los Angelesben élő Faith Blackstone nyerte el, a Whole Other World című alkotásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában