Életmód

2022.05.10. 06:55

Sosem lehet elég korán elkezdeni az egészségmegőrzést

Egészségünk mindennél előrébb való, ha egészség van, minden van. Bár közhely ez, és fiatalkorban sokan nem törődnek vele, mégis elkeserítő a tinédzserek egészségi állapota.

Schilli-Bárány Margit

A jól megválasztott sport, az edzés sokat tehet az egészségért és a jó formáért (Fotó: Makovics Kornél)

Reggelente látom, hogy a gimnazisták energiaitallal és cigarettával indítják a napot. Gondolkodtam, vajon valóban ennyire stresszes az életük, vagy csak pótcselekvés lenne mindez? Mindemellett közülük sokan már tizenévesen jelentős túlsúllyal küzdenek. A mozgásszegény életmód egy dolog, a táplálkozáson sokszor több múlik. Sántha Péter személyi edző és táplálkozási tanácsadó nem csak felnőtteknek segít elérni az ideális, egészséges testsúlyt, tinédzserek is járnak hozzá. 

– Az első, amit átbeszélünk, az mindig a napi étkezési rutin. Az esetek száz százalékában össze-vissza esznek mindenféle cukros és szénhidrátban rendkívül gazdag péksüteményeket, de olyan is akad, akinek nápolyi a reggelije, tejjel. Ez a létező legrosszabb, amit tehet a szervezetével valaki. Egész napra elrontja az emésztést egy ilyen étkezés. 

Ráadásul a mai boltban kapható tej korántsem ugyanaz, mint régen. Reggel, ébredés után az emésztőrendszer üres, ilyenkor hidratálni kell, ami átöblíti a szervezetet. Egy pohár víz tökéletes, frissen facsart citrommal vagy almaecettel pedig csodákra képes. 

Ezután tápanyagban gazdag reggelit lenne jó fogyasztani, egy tartalmas szendvics kovászos kenyérből, zöldséggel, esetleg főtt tojással, sajttal. Tízóraira egy alma és néhány szem magkeverék – mint a kesudió, mandula, mogyoró, kiváló tápanyagforrás. Ebédre szinte bármi jó, egy normál menüt el lehet fogyasztani – mondja a tanácsadó. 

Amin nagyon könnyen el lehet csúszni, az mindig a reggeli és a vacsora, valamint a rengeteg cukros üdítő és nassolnivaló. A szülők sok esetben nem készítenek reggelit vagy tízórait a gyereknek, mert sietnek, inkább pénzt adnak, hogy vegyen valamit magának a büfében. Ez sajnos sosem vezet jóra, mert péksütemény és magas energiatartalmú üdítő lesz belőle, ami elnehezíti az embert. E

gy pohár natúr joghurt vagy kefír zabpehellyel sokkal jobb választás lenne. Az iskolákban hiába van minden nap tornaóra, egy egész osztályra nem lehet úgy figyelni. Ezért minden szülőnek azt javaslom, találják meg a gyerekhez illő mozgásformát, amit élvez, és amit hetente legalább két alkalommal, rendszeresen tud csinálni. Ez tényleg bármilyen sport lehet, a lényeg a mozgáson van. 

A tinik szinte alig isznak vizet, pedig a test megfelelő hidratálása már ebben a korban is nagyon fontos. Csak az üdítők, az ízesített és szénsavas italok vannak porondon, ami nagyon sok rejtett kalóriát jelent a szervezetnek.

Feltétlenül legyen vacsora, de ne nehéz ételekből álló lakoma 

Szintén gyakori, hogy nem vacsorázik megfelelően a fiatal. Esznek-nassolna valamit délután, és aztán reggelig semmi. A másik véglet, hogy nagyon is bevacsorázik a gyerek, méghozzá sok, nehéz ételt. Pedig nagyon fontos lenne, hogy este már ne együnk gyomrot megterhelő, szénhidrátban gazdag ételeket. Vacsorára egy kis sovány túró zöldséggel vagy tojás tökéletes lehet, de ide sorolhatnánk még a halat is, ami szintén nagyon egészséges. 

A legfontosabb a tudatosság és a tervezés. Tévhit, hogy ez drágább lenne, hiszen ha előre megtervezzük a menüt, sokkal gazdaságosabban kijövünk, mintha minden nap vásárolnánk valamit, amihez éppen kedvünk szottyan. És persze sokkal egészségesebb is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában